Foto: Shutterstock/Roman023_photography

U Srbiji je prošle godine život na radu izgubilo 45 radnika, 3.455 je teško povređeno, a 17.558 zaposlenih je zadobilo lakše povrede, saopštila je Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS).

U saopštenju ASNS se povodom 28. aprila, Međunarodnog dana bezbednosti i zdravlja na radu, ocenjuje da posebno zabrinjava što smrtne povrede na radu ne dešavaju se više samo u građevinarstvu, rudnicima ili u fabrikama namenske proizvodnje i da „radnici (sve češće) umiru zbog trke za profitom“.

„Ubrzanje proizvodnog lanca preko granica fizičkih sposobnosti radnika, radno vreme od deset i 12 sati, nepoštovanje potrebe odmora u toku rada i dnevnog odmora, a pre svega tretiranje radnika kao potrošne robe, trka za brzom zaradom i enormnim profitima dovela je do smtrnih ishoda i u proizvodnji kablova i tekstila“, saopštio je ASNS.

Nepravilnosti „lovi“ samo 270 inspektora

Poseban problem je što se o preventivi, poštovanju zakona i zaštiti prava radnika brine samo 270 inspektora koji su prošle godine kod svakog osmog kontrolisanog poslodavca pronašli nepravilnosti, a protiv 42 poslodavca podneli i krivične prijave, navodi ASNS, a prenosi Nova ekonomija.

PROČITAJTE JOŠ

Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu napravio je manje pomake u zaštiti zaposlenih, ocenjuju sindikalci.

„Ali, zakonske norme ostaće samo puka forma ako poslodavci ne shvate da je bezbednost i zdravlje njihovih radnika, pre svega, njima na korist, a državni organi bez politikanstva počnu da dosledno i neselektivno primenjuju zakon“, dodaje se u saopštenju.

BONUS VIDEO Gradi se kamp za radnike koji će graditi Nacionalni stadion

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar