Novak Đoković
Foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

Izvinite Kristofere Nolane, Martine Skorseze, Kventine Tarantino, Vese Andersone, Dejvide Finčeru, ali ono što je Novak Đoković režirao u tri dana za devet sati i osam minuta je zaista remek-delo.

Miodrag Dimitrijević Foto: Nova,rs

Kako je uspeo da spoji gotovo sve žanrove u samo dva meča. Imali smo najpre romantične početke sa igračima koji mu se iskreno dive, zatim reviju trilera u svakom setu, u međuvremenu je bilo i drame sa publikom, ali i elemenata horora u trenucima kada su svi gatali kako izgleda njegovo koleno.

PROČITAJTE JOŠ

Sve ovo je Novak spakovao u devet sati i osam minuta vrhunskog remek-dela o kom će se pričati dugo nakon ovog turnira. Uostalom, sada ima dva od tri najduža meča na turniru prišivenih uz svoje ime, jedino je duže igrao Laslo Đere protiv Danijela Altmajera sa pet sati i četiri minuta.

Ovaj meč je mogao da ponudi baš sve. Od toga da je publika na trenutke zviždala Srbinu do toga da je onda horski skandirala „Nole, Nole“. Bilo je tu mnogo distrakcija poput one bebe koja je plakala, a nekoliko puta je kamera snimila Đokovića kako psuje. Preterivao je i psovao, pretio na srpskom, ali mu je to na kraju dalo neku dodatnu energiju.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Probudilo je to u njemu inat, pa je naprasno odlučio da odustane od servis volej igre kojoj se priklonio kada je mislio da je to jedini način da pobedi. Nakon jednog lošeg gaza je vikao ka boksu o kolenu „Ispalo je iz ležišta“ i blago je rečeno da se svima zaledila krva u žilama. Ne, samo to ne. Ipak, ispostavilo se da iako je bol bio užasno jak da je bilo moguće završiti meč sa tim. Doduše sa dve doze sredstava protiv bolova. Prva nije uspela početkom trećeg seta, pa je onda proradila druga na početku četvrtog.

Hvala Bogu na tome. Miljan Amanović, Novakov fizioterapeut, još jednom je pogodio pravu dozu i podigao igrača iz nokdauna.

Besneo je Novak na publiku, na boks, čašćavao sve redom svakakvim porukama. Poručivao je i boksu da sedne kada je video da su ustali. Napravio je atmosferu u kojoj je bio sam protiv svih, a onda i atmosferu u kojoj ga nose na rukama (kao što je Ramštajn plivao na čamcu usred Beograda i nepregledne mase, tako je i Đoković kormilario ka četvrtfinalu).

„Ministar kasnih završetaka mečeva“ kako ga je nazvala Ons Žabur u kratkoj razmeni još jednom je pokazao da mu nije strano da uradi sve što je moguće da dođe do pobede.

Foto: Nova.rs

Kada se samo setim kako se strepelo u jednom trenutku da možda ne preda. Sve je odavalo takav utisak. Jednostavno svi smo pokušali da se pripremimo za takvi antiklimaks, a dobili smo kulminaciju svega što je tinjalo u Đokoviću.

Novak je sve to začinio sa još jednom svađom sa organizatorima koji nisu hteli da sređuju šljaku često koliko je mislio da je to potrebno. To ga je razbesnelo, pa im je sve sasuo u lice još u toku meča.

„Zašto je toliki problem da se izravnava šljaka?  Sve što tražim je da kod svake druge promene izravnate teren. Povredio sam koleno dok sam proklizavao“, rekao je Đoković supervizoru.

Monstruozni forhendi Serundola su pogađali liniju za linijom, ali ni njemu, baš kao ni Lorencu Musetiju pre dva dana (i samo 10 minuta kraćem meču) nisu pomogli da napravi čudo.

Kada je Novak onako zaplovio posle jednog voleja i upalio „Air Novak“ režim rada… Pa, svima se ukazala ona scena sa Vimbldona od pre dve godine kada je poleteo tako protiv Janika Sinera i preokrenuo nakon 0-2 u setovima. Bio je to pokazatelj da se vratio i da je sada sve u njegovim rukama. Kada je tako onda obično razloga za brigu nema.

Ko još sada pamti onaj prvi set koji je završen sa 6:1. To nije ni delić priče, tada je mirisalo na meč protiv Variljasa koji je odigrao u istoj rundi prošle godine, a dobili smo spektakl koji je pokazao da je ovaj čovek zaista neuništiv.

Jeste ta fraza postala otrcana, ali nećemo je toliko često koristiti jednom kada velikan više ne bude na terenu. Upisao je i 370. pobedu na grend slem turnirima i tako još jednom stavio sebe na vrh jedne večne liste. Rodžer Federer je izgubio i ovu maratonsku trku u istoriji tenisa, kao i gotovo svaku drugu.

Đoković se podigao čak i kada je delovalo da ne može da se osloni na koleno. Uticalo je to na njegovo nameštanje na bekhendu najviše gde nije mogao da pravi razliku, a kada je konačno dozvolio sebe da pod adrenalinom zaigra kako zna. Dobili smo instant klasik.

Novače, režirao si još jedan blokbaster. Ostaju još tri.

Mogu da budu i nešto manje napeta. Nećemo se ljutiti.

BONUS VIDEO Poslednji poen Đokovića u prvom setu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar