Foto:EPA-EFE/James Ross; EPA EFE CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH; EPA EFE Antonio Lacerda; ;

Sezona na šljaci će biti duga i izuzetno zanimljiva

Novak Đoković nije igrao tenis još od početka marta, ali je više od mesec dana trenirao na šljaci spremajući se za možda i ključni deo sezone.

Prvo je na redu Masters u Monte Karlu, na kom neće biti Rafaela Nadala i Karlosa Alkaraza, koji su Novaku verovatno najveća pretnja na zemljanoj podlozi.

PROČITAJTE JOŠ:

Njihov povratak prognoziran je za drugi deo meseca aprila u kom će se igrati turnir serije 500 u Barseloni. Tamo neće imati prilike da odmere snage sa Srbinom, pošto će on za to vreme biti u Banja Luci na turniru serije 250 gde brani finale.

Znajući to, jasno je da je duel Đokovića i Španaca moguć tek na Mastersu u Madridu, koji se igra od 26. aprila do 7. maja. Madrid je mesto gde Novak ne voli mnogo da igra, ali je tamo osvojio tri titule, od koih poslednju 2019. godine. Prošle sezone je upravo tamo Alkaraz napravio istorijski uspeh pobedivši Nadala i Đokovića u dva uzastopna kola, odnosno četvrtfinalu i polufinalu.

Ceo teniski svet sada čeka na revanš Novaka i Alkaraza, dok bi i Nadal mogao da napadne nove titule ukoliko mu povrede ne budu pravile probleme. „Kralj šljake“ se već dugo muči sa zdravljem, telo ga više ne sluša kako bi želeo, pa je sezona na šljaci možda i poslednja nada za njega da opet može da se izdigne i pokaže svima da još uvek nije vreme za penziju.

Ako se za nešto može reći da je dominacija u svetu tenisa onda je to Nadalova igra na šljaci, pa ga zbog toga ne treba otpisivati, iako deluje da je lav ranjen više nego bilo kada pre.

Foto: AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake

Kada je reč o Alkarazu, on je trenutno drugi na svetu, brani tek 10 bodova manje od Novaka na šljaci, ali ima velike ambicije. Nedavno je u svoju riznicu stavio još jedan masters trofej, pošto je bio najbolji u Indijan Velsu, a onda je u polufinalu Majamija izgubio od Janika Sinera.

Alkaraz ima samo 19 godina, ali već nekoliko povreda iza sebe, pa će definitivno morati da povede više računa o svom telu, ukoliko želi da bude na Turu još mnogo godina, bar približno kao Đoković i Nadal.

Mladi Španac podjednako dobro igra i na betonu i na šljaci, a sada će pokušati da se što bolje spremi za Barselonu i tamo uhvati zalet za naredna dva mastersa na šljaci i Rolan Garos, kao konačni cilj.

Na Mastersu u Monte Karlu neće igrati ni Feliks Ože-Alijasim, koji je na Lejver kupu prošle godine pobedio Đokovića, ali je teško za očekivati da mu u naredna dva meseca može napraviti problem.

PROČITAJTE JOŠ:

Od tenisera koji su u žrebu za Monte Karlo najveća pretnja je svakako Stefanos Cicipas, koji se oporavio od „sitne“ povrede ramena i sada je spreman da na šljaci pojuri trofeje, a zašto ne i prvu grend slem titulu. Pre dve godine Cicipas je dogurao do finala Rolan Garosa, bio je na set daleko od titule, ali je Novak uspeo da preokrene i na kraju slavi.

Grk voli da igra na šljaci, uvek na njoj beleži dobre rezultate, a nema razloga da tako ne bude i ove sezone. U Monte Karlu je postavljen za drugog nosioca, brani titulu, a nalazi se sa suprotne strane žreba u odnosu na Novaka i suedeći prema mogućim protivnicima deluje da je apsolutni favorit za finale.

Sa Novakove strane, najveća pretna mogao bi da bude Janik Siner, sa kojim bi Srbin mogao da se sastane već u četvrtfinalu. Italijan je odlično otvorio sezonu, konstantno beleži dobre rezultate, a i na šljaci se snalazi bez problema. Siner uz Alkaraza važi za najboljeg mladog tenisera i predviđa mu se blistavi nastavak karijere, baš zbog svestarnosti, posvećenosti i neupitne želje da napreduje i da se nadmeće sa najboljima.

Janik Siner
Janik Siner; Foto: Tanjug/AP Photo/Marta Lavandier)

Sa Đokovićeve strane vrebaju i Holger Rune i Aleksandar Zverev. Nemac važi za vrhunskog „šljakaša“, potpuno se oporavio od povrede i naredna dva meseca mogla bi da znače i njegov ponovni uspon ka samom vrhu. Zverev je do sada četiri puta u karijeri pobeđivao Đokovića, samo je sada pitanje kada će biti na vrhuncu forme i koliko će mu Novak dozvoltii da se razmaše.

Rune se do sada nije baš proslavio na šljaci, imao je četvrtfinale Rolan Garosa prošle godine, ali je na ostalim turnirima ispadao ranije. Ipak, Rune je već pobedio Đokovića u finalu Mastersa u Parizu, pa sigurno gaji nade da tako nešto može da ponovi i ovog proleća na šljaci.

Mladi Danac ne brnai mnogo bodova na šljaci, nije igrao prošle godine u Madridu, te bi mogao dodatno da skoči na ATP listi, gde je trenutno osmi.

Pored svih pomenutih, Rud je takođe ozbiljna pretnja za sve, a to najbolje pokazuje činjenica da je prošle sezone na Rolan Garosu izgubio tek od Nadala u finalu.

Norvežanin nije dobro otvorio ovu sezonu, imao je nekoliko neočekivanih poraza u ranijim fazama turnira na betonu, ali mu šljaka i te kako „leži“, što bi trebalo da pokaže i na terenu.

Foto: EPA-EFE/RODRIGO ANTUNES

Rud je imao nekoliko prilika u poslendjih nekoliko meseci da se domogne prvog mesta na ATP listi, ali u tome nije uspeo, pa je pao na peto mesto. Ipak, na šljaci ima velike planove, a u Monte Karlo sa Cicipasom može da se sastane tek u polufinalu.

Ne treba zaboraviti i da je Danil Medvedev u odličnoj formi, za kratko vreme je osvojio četiri titule i izgubio u jednom finalu, ali mu je šljaka najlošija podloga i nikako na njoj nije uspeo da napravi veliki rezultat. Da li se sada bolje spremio i ispravio greške iz prošlosti možda će se najbolje pokazati već u Monte Karlu.

Tu je i Andrej Rubljov, koji je pobedio Novaka prošle godine u finalu Serbia Opena, ali od njega opasnost vreba tek iz drugog plana.

Jasno je da je Novakov glavni cilj 23. grend slem titula i napad na Rolan Garos, ali bi do tada u riznicu mogao da doda još tri trofeja sa mastersa i jedan iz Banja Luke.

Sudeći prema njegovoj formi sa početka sezone i želji koja ne izostaje, teško je očekivati da će Novak bilo gde kiksnuti od nekog autsajdera, ali mu put do završnica neće biti nimalo lak.

BONUS VIDEO Novak Đoković dočekan ovacijama u Izraelu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar