Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili)

Neće biti nimalo lako Novaku da se domogne treće titule u Monte Karlu

Srpski teniser Novak Đoković nije baš imao sreće na žrebu za Masters u Monte Karlu, pošto bi na putu do titule mogao da imao pet veoma neugodnih rivala.

Kao prvi nosilac Srbin je slobodan u prvom kolu, a zatim mu sledi meč sa pobendikom duela dva Amerikanca – Brendona Nakašime i Mekenzija Mekdonalda. Ni sa jednim od njih dvojice Novak nikada pre nije igrao, a nijedan neće biti lak zalogaj.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakašima je trenutno 44. na svetu, šljaka mu nije omiljena podloga, dok je Mekdonald pažnju na sebe privukao početkom godine kada je izbacio Rafaela Nadala sa Australijan opena. Mekdonald je trenutno 55. na svetu i teško je reći ko je favorit u ovom američkom derbiju.

Đokovića bi u trećem kolu mogao da sačeka Lorenco Museti, koji ga jendom umalo nije dobio na šljaci. Bilo je to 2021. godine u šesnaestini finala Rolan Garosa, kada je Italijan vodio sa 2:0 u setovima, ali je onda doživeo veliki pad, izgubio dva seta (6:1, 6:0), da bi u petom pri rezultatu 4:0 morao da preda.

Museti je sa Novakom odmerio snage i dva puta posle toga, u Dubaiju i Parizu, ali Srbin je bez problema izlazio kao pobednik u dva seta.

Ni Musetijve posao u prvom meču neće biti lak, jer će mu rival biti Miomir Kecmanović, koji je konačno podigao nivo igre, te je stigao do završnice turnira u Eštorilu.

Kecmanović je samo jednom u tri meča uspeo da oduzme set Novaku, pa je teško za očekivati da bi u Monte Karlu mogao da napravi veći iskorak.

U četvrtfinalu najrealnije je da gledamo duel Đokovića i Janika Sinera, iako te planove mogu da pokvare Hurkač, Švarcman, Đere, Drejper…

PROČITAJTE JOŠ:

Siner je nedavno igrao u finalu Mastersa u Majamija, u odličnoj je formi i naponu snage, pa bi mogao da bude izuzetno težak zalogaj za Đokovića, koji ga je savladao u prethodna dva međusobna duela. Ipak, Italijan je još na Vimbldonu prošle godine pošteno namučio Đokovića, naterao ga da igra pet setova, dok se i na šljaci dobro snalazi.

Hurkaču šljaka ne prija kao beton, dok bi Poljaku probleme već u prvom kolu mogao da napravi Đere, kome je ovo baš omiljena podloga.

Švarcman je takođe pretnja u tom delu žreba, iako nije dobro krenuo u sezonu. Omaleni Argentinac je takođe poznat kao dobar šljakaš, ali u trenutoj situaciji teško je za očekivati da može da se suprotstavi Sineru već u drugom kolu.

Ukoliko dogura do polufinala Novak bi mogao da odmeri snage sa nekim od svojih odbirh prijatelja – Danilom Medvedevim, Aleksandrom Zverevim ili Holgerom Runeom.

Đoković protiv Medvedeva ima skor 9-5, ali je rus dobio poslednji meč u Dubaiju sa 2:0 u setovima. Iako mu je šljaka najnezgodnija podloga, Medvedev je uspeo da savlada Novaka i u Monte Karlu 2019. godine u četvrtfinalu, što je ujedno bio i njihov jedini meč na ovoj podlozi.

Ipak, čini se da bi Zverev i rune bili još teži posao za Novaka u polufinalu. Zverev se dugo oporavljao od povrede koju je zadobio u polufinalu Rolan Garosa prošle godine, pa i dalje nije na najvišem nivou. Ipak, sezona na šljaci bi mogla da bude veoma važna za njega, jer ako je ne odigra kako treba mogao bi da ispadne iz top 20.

Đoković i Zverev su poslednji put igrali na Završnom mastersu 2021. godine, a ukupan skor je na strani Srbina, preciznije 7-4.

Mladi Rune takođe vreba svoju šansu, a na Mastersu u Parizu prošle sezone je sve uverio da može da pobedi najbolje na svetu, pa je žrtva u finalu bio upravo Đoković. Novak i Rune nikada nisu igrali na šljaci, skor je trenutno 1-1 u međusobnim mečevima, ali Danac će do polufinala takođe morati da prevali veliki put.

Iako je u prvom kolu slobodan, Rune već u drugom može da igra protiv Dominika Tima, koji za rivala ima rišara Gaskea. Ko god da dođe Runeu, posao neće biti lak.

Sa iste strane žreba iz senke vrebaju i Mateo Beretini, Aleksander Bublik, Roberto Bautista Agut, Kameron Nori…

Gledajući drugu polovinu žreba jasno je da je Stefanos Cicipas, kao branilac titule i drugi nosilac dobio nešto lakši žreb. Grk će u drugom kolu igrati protiv boljeg iz duela Bendžamin Bonzi – Zapata Miralješ, dok bi u trećem mogao da mu dođe Borna Ćorić.

Nakon toga, Cicipas bi mogao da se nađe protiv Frensisa Tijafoa, Jiržija Lehečke, Grigora Dimitrova ili protiv Tejlora Frica, koji je osmi nosilac.

U polufinalu grčki teniser bi mogao da ukrsti rekete sa Kasperom Rudom ili Andrejem Rubljovim, koji su glavni nosioci iz svoje četvrtine žreba.

Iz tog dela žreba u prvom kolu biće zanimljivo gledati i duele Endija Marija i Aleksa de Minora, odnosno Hačanova i Alehandra Davidoviča Fokine.

Podsetimo, takozvani „kralj šljake“ Rafael Nadal i Karlos Alkaraz, trenutno drugi teniser planete, ranije su se povukli sa turnira zbog zdravstvenih razloga.

BONUS VIDEO Novak Đoković dočekan ovacijama u Izraelu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar