Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Već 15 godina Novak Đoković igra meastralno na najvišem nivou, pa i ne čudi što se postavljalo pitanje koja je njegova tajna. Deo odgvora smo dobili.

Pokazao je to i na primeru finala Astane u kom je rutinski slavio protiv Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 6:4 (treći takav rezultat u njihovim okršajima).

PROČITAJTE JOŠ

Portal „Tennis Connected“ je analizirao Novakovu taktiku na tom susretu, a naslov teksta bio je „Novak Đoković zna nešto što ti ne znaš“.

Ovaj specijalizovani teniski sajt se zapitao u početku analize zbog čega Đoković nije forsirao Cicipasov bekhned (poznat kao najslabija njegova tačka) jer se očekivalo da je to pravi taktički potez u uslovima u kojima se igrao turnir u Kazahstanu.

„Srbin je počeo da koristi analitiku i statistiku mnogo pre svojih protivnika. On je tri godine dobijao analize od Krega O’Šenesija, a sada koristi tenisku analitiku od firme ‘Gotta Tennis’ koju su osnovali Gordon Ehling i Bret Hobden“, navodi se u tekstu.

I tu je otkriven delić složene slagalice koju je Novak uspostavio i koja ga je odvela do samog vrha.

Srpski teniser je pokazao da ima pravi trenerski mozak i na Lejver kupu ove godine kada je delio savete svim igračima. Smirivao je Endija Marija nekoliko puta u toku susreta, a kada je trebalo da prima servise govorio mu je da Aleks de Minor uvek gađa njegov forhend.

Upravo zbog takvih pedantnih analiza je Đoković uvek spreman za sve protivnike, čak i one protiv kojih igra po prvi put.

BONUS VIDEO Đoković: Nisam mogao da poželim ništa bolje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar