Foto: Starsport

Belgrade Open ponovo će biti igran ove godine, a Beogradska arena ugostiće neke od najboljih tenisera na svetu od 3. do 9. novembra.

Istorijski gledano teniski turnir u Beogradu uvek je bio iz serije 250, kako će biti i ove godine, a za njegovo postojanje treba da se zahvalimo porodici Đoković, koja pokušava da iznese celu tu priču na pravu način, iako postoji mnogo prepreka.

Prvo izdanje Belgrade opena bilo je 2009. godine, kada je titulu osvojio Novak Đoković, koji je u finalu savladao Lukaša Kubota iz Poljske sa 6:3, 7:6 (0).

PROČITAJTE JOŠ:

Godinu dana kasnije Sem Kveri je u dramatičnom američkom finalu bio bolji od Džona Iznera sa 3:6, 7:6, 6:4, dok je Novak svoju drugu titulu u Beogradu podigao 2011, kada je savladao Felisijana Lopeza sa 7:6 (4), 6:2. Pre 12 godina titulom u Beogradu okitio se i Andreas Sepi, a njegov rival u finalu bio je Benoa Per, kontroverzni Francuz, dok je konačan rezultat bio 6:3, 6:2.

Belgrade open bio je na pauzi ili čekanju od 2013. do 2020. godine, da bi se vratio 2021, kada je pehar otišao u ruke Matea Beretinija, koji je iste godine poražen od Đokovića u borbi za titulu na Vimblodnu (3:1). Italijan je u beogradskom finalu bio bolji od Aslana Karaceva sa 6:1, 3:6, 7:6 (0), dok je turnir u glavnom gradu Srbije poslednji put odigran 2022.

Ta godina ostaće i istorijska, jer je finale igrano na glavnom terenu Teniskog centra „Novak“ (verovatno poslednji put), a Đoković je kao domaćin poražen od Andreja Rubljova sa 6:2, 6:7, 6:0. Pamtiće se da je to finale igrano na Vaskrs, Novak i Andrej su se kucali jajima pre meča i tako odlučili ko će prvi da servira, što je oduševilo publiku.

Upravo je turnir u Beogradu te godine pomogao Novaku da se vrati na pobednički kolosek, jer je pre toga imao problema u Australiji odakle je deportovan, pa je dugo tražio pravu formu i pre svega emotivnu stabilnost. Posle je sve došlo na svoje, što je potvrdila i cela 2023. godina, jedna od najboljih u njegovoj karijeri.

Najave da će Belgrade Open biti turnir iz serije 500

Porodica Đoković na čelu sa Đorđem, koji se najviše brinuo oko teniskog turnira, radila je na unapređenju, a planiralo se da Belgrade oOpen postane turnir iz veće serije.

Prvo izdanje turnira u Beogradu bilo je odigrano na terenima „Milan Gale Muškatirović“, iste godine krenula je izgradnja i Teniskog centra „Novak“, koji se onda razvijao i širio, a postojale su najave da će nakon 2022. morati da se radi i na povećanju kapaciteta tribina, teren 2 je morao da se podigne na viši nivo…

PROČITAJTE JOŠ:

Bilo je poznato da Beograd nema licencu za turnir, već da je iznamljuje od Rumuna Jona Cirjaka i da to ne može da bude održivo na duže staze. Naravno da je plan bio da se Beograd pripremi za apliciranje za seriju 500 i samim tim dobije licencu, a 2023. turnir je iz glavnog grada Srbije prebačen u Banjaluku, koja je bila privremeno rešenje.

Tamo je Novak bio prvi nosilac, ali je ispao u četvrtfinalu od Dušana Lajovića, koji je kasnije savladao i Miomira Kecmanovića i Rubljova u borbi za titulu.

Đorđe Đoković, direktor Srpska Opena, u opširnom intervjuu za Nova.rs pričao je o razvoju turnira i takmičarima u Beogradu i Banjaluci, ali se nije desilo ono što su mnogi očekivali.

Beograd nije uspeo da spremi sve što je potrebno kako bi imao turnir iz veće kategorije, a u prvi mah se činilo da takmičenja u glavnom gradu Srbije u 2024. neće ni biti. Međutim, nedavno su stigle lepe vesti, a to je da će Belgrade Open biti odigran, što je pomalo iznenađujuće, ali svakako prilika koju treba iskoristiti.

Đorđe Đoković povukao se iz KK Dubai, kako bi se ponovo posvetio teniskom turniru u Beogradu, a videćemo da li ćemo se sad dobro pokazati i konačno ući u ozbiljnu konkurenciju za licencu. I dalje postoje snovi o turniru iz serije 500, a ubrzo ćemo videti koliko je to realno.

Novi izgled Belgrade Opena

Prvobitno je turnir u ovom terminu (početak novembra) trebalo da bude održan u španskom Hihonu, ali je došlo do operativnih problema i Beograd je iskoristio šansu.

Ono što je najveća promena u odnosu na prošla izdanja Belgrade Opena jeste to što će ove godine biti održan u Beogradskoj areni na tvrdoj podlozi.

Novak je prošle godine vratio teniske terene gradu, a taj potez i dalje je obavijen velom misterije i postoje mnogi detalji koje javnost ne zna.

View this post on Instagram

A post shared by Serbia Open (@serbiaopen)

Iako je Novakov kompleks mnogo puta do sada ugošćavao neke od najboljih na svetu (setimo se i Adrija tura 2020. godine), sada će teniska elita biti u Areni, samo je pitanje pred kojim brojem gledalaca.

Kako se teniska sezona bliži kraju, a neki teniseri iz vrha i dalje jure plasman na Završni masters u Torinu, učešće u Beogradu najavili su Aleks de Minor, Tomi Pol, Frensis Tijafo, Lorenco Museti, ali i Marin Čilić, Alehandro Tabilo, Sebastijan Baez, Flavio Koboli, Francisko Serundolo, Tomas Mahač, Jirži Lehečka…

Ukratko rečeno – zaista jak turnir u najavi.

PROČITAJTE JOŠ:

Verovatno da ćemo u Beogradu gledati i neke srpske tenisere, ali izgleda da ovog puta neće biti Novaka, mada sve je moguće…

Biće zanimljivo videti koliko će navijača ispratiti turnir ove godine, pogotovo ako ne bude bilo Novaka, a ukoliko se i publika pokaže u dobrom svetlu, Srbija ima na čemu da gradi tenisku budućnost.

Šta još mogu Đokovići?

Glupo je i nepotrebno sada pisati o tome koliko je Novak uradio za srpski tenis, a i Đorđe je mnogo toga učinio kada je reč o turniru i očigledno želi da nastavi time da se bavi. Da nije tako, ne bi se povukao iz Dubaija…

Ono što je relativno novo u vezi sa porodicom Đoković, jeste da je Goran, Novakov stric, nedavno postao predsednik Teniskog saveza Srbije.

Goran Đoković/Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Kao jedan od glavnih ciljeva Goran je po ustoličenju istakao izgradnju Nacionalnog teniskog centra, koji bi verovatno bio i Novakova baza, ukoliko se brzo izgradi i ako Đoković nastavi još godinama da igra na profesionalnom nivou. Ipak, i bez obzira na Novaka i njegovu karijeru, Srbija zaslužuje da ima Nacionalni teniski centar, koji bi mnogo pomogao mladim nadama u razvoju.

Beogradska arena jeste višenamensko mesto, u njoj se igra i Evroliga, održavaju razni koncerti i nastupi i još mnogo toga, ali mnogo lepše bi bilo da se jedan događaj kao Belgrade Open održava na posebnom teniskom mestu.

Đokovići jesu najmoćnija teniska porodica u Srbiji, a u narednim mesecima i godinama nadamo se da ćemo videti još mnogo dobrih poteza za srpski tenis i da će se ideje ispratiti i delima, odnosno realizacijom.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar