AP Photo/Andy Wong

Nije uspeo da sruši Đokovića sa trona

Španski teniser Karlos Alkaraz izgubio je u prvom kolu Crvene grupe na Završnom mastersu u Torinu, a bolji od njega bio je Aleksander Zverev sa 2:1.

Alkaraz je dan ranije izgubio i mogućnost da do kraja godine bude prvi na ATP listi, pošto je Novak Đoković slavio protiv Holgera Runea i tako osmi put sezonu završio kao najbolji na svetu.

„Pa, zaslužio je. Nema dileme da li je zaslužio ili ne. Osvojio je tri grend slema i igrao finale četvrtog. Mastersi, koliko? Dva ili tri? Izgubio je pet mečeva cele sezone. To je neverovatno. Čujem da je rekao da ovo nije bila sjajna sezona za njega. Zaista impresivno“, rekao je osmehom Alkaraz.

PROČITAJTE JOŠ:

Španac nije krio da mu je prvo mesto bilo jedno od najvećih ciljeva, ali Novak mu nije ostavio mnogo prostora.

„Borio sam se za prvo mesto i imao sam šansu na turnirima koje sam igrao ove jeseni, ali nisam je iskoristio. Sve što mogu da kažem je da čestitam, osmi put je završio sezonu kao prvi na svetu. Ja ću se sledeće godine boriti za to, naravno“.

Otkrio je i šta je prelomilo meč protiv Zvereva.

„Taj momak ima jedan od najjačih servisa na turu. Imao sam par brejk lopti, ali nisam mogao da ih realizujem. Mislim da je to bio ključ“.

Alkaraz je krajem sezone imao i problema sa povredama, ali i dalje misli da je u dobroj formi i fizički spreman za najveće izazove.

„Ne bih rekao tako (da mu fali takmičarske kondicije prim. aut). Ne slažem se, jer sam jedan od igrača koji je odigrao najviše mečeva ove godine. Osećam se dobro fizički. Tačno je da nisam odigrao mnogo mečeva u drugom delu sezone, ali nekoliko sam odigrao odlično, čak i kada nisam pobeđivao. Ne mislim da mi je potrebno više od ovoga“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Udario“ je na ATP zbog podloge u Torinu, koja mu očigledno ne odgovara.

„Vidite, ova podloga je jedna od najbržih u sezoni, oko toga nema dileme. Ne znam zašto su postavili ovu podlogu, jer su svi ostali turniri koje smo igrali u drugom delu sezone na mnogo sporijom podlogama od ove. I onda dođete ovde, prebrzo. Ne znam zašto je tako. Neću da ulazim u to da li bi turnir trebalo da bude u dvorani ili napolju. Ali ne razumem izbor ovako brze podloge kakva nije postojala nigde cele sezone“.

Dotakao se i problema sa lopticama, koje se prečesto menjaju.

„Trebalo bi da urade nešto po tom pitanju, jer je neshvatljivo da na tri ili četiri turnira koji idu jedan za drugim igramo sa različitim lopticama na svakom od njih. To je suludo. Morali bi da urade nešto. Svaka podloga bi morala da ima istu lopticu. Recimo, u Australiji, na svim turnirima pred Australijan open igra se sa istom lopticom, tako je i u Južnoj Americi, u Severnoj Americi isto. Svuda je ista loptica. Svaka podloga bi morala da ima istu lopticu“.

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Nastavio je da priča o problemu sa lopticama, zbog kojih se igrači sve češće povređuju.

„Koliko čujem, ove godine smo igrali sa 20 različitih loptica, ili 21 čak… To je suludo. Oni ne razumeju da se igrači povređuju zbog toga. Ako ATP želi najbolje igrače na turnirima, onda bi morali to da promene. Ako ostane ovako, igrači će se povređivati“.

Takođe, Alkaraz je pričao o Danilu Medvedevu i Andreju Rubljovu, koji će mu biti naredni protivnici u Crvenoj grupi na Završnom mastersu. Medvedeva je nazvao „zidom“, jer malo toga ne vrati preko mreže, dok je kod Rubljova istako izdržljivost i snagu.

„Neverovatni su. Moraću da budem veoma, veoma fokusiran da bih imao šanse u tom meču, ko god bude došao“, istakao je mladi Španac, koji će juriti dve pobede kako bi se plasirao u narednu rundu takmičenja, odnosno polufinale.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar