Foto: EPA-EFE/URS FLUEELER

Domačini ne mogu da veruju.

Međunarodna rukometna organizacija odlučila je da na predstojećem Svetskom prvenstvu uvede rigorozne kovid protokole.

Na turnitu koji se igra od 11. do 29 januara, biće obavezno testiranja igrača i to veoma učestalo, a to je naišlo na brojne osude.

U reprezentaciji Švedske vlada nezadovoljstvo zbog epidemioloških mera koje je uvela Međunarodna rukometna federacija (IHF) uoči nedavnog Svetskog prvenstva u rukometu u Švedskoj i Poljskoj.

PROČITAJTE JOŠ

Švedski kamp se žali jer moraju često da se testiraju i pridržavaju drugih epidemioloških mera, iako se takmičenje održava od 11. do 29. januara u njihovoj zemlji, poznatoj po veoma blagim ograničenjima tokom cele pandemije koronavirusa.

„Igramo Svetsko prvenstvo kod kuće i ne možemo da se ponašamo kao da smo u Švedskoj. Znam da to nema veze sa švedskom organizacijom, već sa IHF-om, ali ne razumem zašto smo pristali na to. Vreme korone je prošlo i niko se ne plaši bolesti, već pozitivnog testa zbog kojeg bi propustio Svetsko prvenstvo“, rekao je pomoćnik selektora švedske reprezentacije Mihael Apelgren dnevnom listu Aftonbladet.

IHF je odredio da svi učesnici turnira, zajedno sa sudijama, zvaničnicima i novinarima, moraju biti vakcinisani sa dve doze (tj. tri ako je prošlo više od 270 dana od druge doze) ili dokažu da su se oporavili od COVID-19. posle 2. avgusta 2022.

Štaviše, svi nacionalni timovi, uključujući pomoćno osoblje, moraju biti testirani najmanje tri puta. Prvi put ne više od 72 sata pre dolaska u Švedsku ili Poljsku, drugi put na kraju takmičenja u grupama prvog kola i još jednom pre četvrtfinala. Pozitivan test u izolaciji i najmanje petodnevno isključenje iz takmičenja, a povratak na turnir moguć je tek nakon pet dana.

Između ostalog, IHF je odredio da svi predstavnici medija u kontaktu sa igračima moraju da nose maske. Za sada neće biti ograničenja za publiku u salama, ali u dogovoru sa lokalnim organizatorima IHF može po potrebi ograničiti broj gledalaca.

Apelgren je dodao da je žalosno što švedski rukometaši ne mogu da daju autograme i da se slikaju sa decom i navijačima na Svetskom prvenstvu u svojoj zemlji.

Tokom pandemije, Švedska uopšte nije uvela karantin, nisu se nosile maske van zdravstvenih ustanova, a osnovne škole, vrtići, prodavnice, kafići, restorani, hoteli i javni prevoz normalno su radili. Već 1. aprila 2022. godine ukinute su sve epidemiološke mere.

BONUS VIDEO Bruka rukometašica Crne Gore.