Foto: EPA-EFE/Miguel Medina

Svetska automobilistička federacija FIA je pre više od godinu dana prihvatila dugoročnu strategiju prema kojoj bi Formula 1, kao najpoznatije automobilističko takmičenje u svetu, trebala da postane predvodnik ekološke održivosti u sportu.

PROČITAJTE JOŠ

Ovaj ambiciozni plan kaže da bi kroz narednu deceniju, a najkasnije do 2030. godine, velika ekološka inicijativa obuhvatila kako bolide Formule 1 i aktivnosti na samoj trkačoj stazi, tako i sve ostale operacije timova poput transporta i razvoja tehnologije.

U završnici cele operacija, F1 bi postala potpuno ugljično neutralna već sledeće sezone, a do 2030. godine funkcionisala bi sa nultim neto emisijama štetnih gasova, prenos SEEbiz.

Jedan od koraka u tom smeru načinjen je ove nedelje, nakon završetka ovogodišnje sezone.

FIA je timovima koji proizvode motore za bolide Formule 1, Ferariju, Hondi, Mercedesu i Renou, na testiranje dostavila prve bačve ekološki prihvatljivog biogoriva za bolide.

Ovo gorivo razvijeno je na zahtjev FIA i u skladu je s njihovim strogim propisima, te je 100 odsto održivo. Proizvodači motora trebali bi ga unaprede i počnu se prilagođavati na novu formulaciju goriva.

Detalji oko sastava biogoriva nisu objavljeni, no FIA tvrdi kako je ono izradeno iskljucivo rafiniranjem biološkog otpada.

Promena će započeti već sledeće sezone, kada će se od timova tražiti da u svojim gorivima, kojima napajaju turbo-hibridne V6 motore, koriste najmanje 10 posto biogoriva.

Ista takva će biti dozvoljena i u drugim FIA trkačkim klasama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar