Foto: Marko Djokovic/Starsport

Poznati profesor i istoričar Florijan Biber dobio je uvrede nakon prozivki na račun srpskih odbojkašica.

Srbija je osvojila svetsko zlato u odbojci pobedom nad Brazilom u finalu takmičenja u Poljskoj i Holandiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Odbojkašice su, po tradiciji srpskih sportista, završile na balkonu Skupštine Beograda i tamo su zajedno sa okupljenim navijačima pevale: „Veseli se srpski rode“.

„Kad slavite sportsku pobedu nacionalističkim smećem“, rekao je Biber pre nekoliko dana.

Usledila je verbalna odmazda srpskih navijača, a on je podelio neke od poruka koje je dobio.

„Ti si smeće koje ne može da podnese uspeh male zemlje, čak ni u sportu… Srbin je najbolji košarkaš na svetu, srpski teniser je najbolji, imamo najboljeg strelca na planeti i najbolji vaterpolista u istoriji je odavde“, napisao je jedan srpski navijač uz konstataciju da su i Pupin i Tesla Srbi, pitajući Bibera: „A ko si ti“.

Bilo je tu i uvreda, krajnje neumesnih psovki, koje je istoričar iz Luksemburga podelio.

„Ovaj nivo govora mržnje, zlonamernosti i agresije je šokantan, ali ne iznenađujuć“, navodi Biber i dodaje da je „zaslužena pobeda u sportu slavljena novokomponovanom nacionalističom pesmom“.

„Tu pesmu koristi i Odbojkaški savez Srbije. Pesma ima nešto više od dve godine, izašla je na Vidovdan i otvoreno promoviše srpske pretenzije ka Kosovu. Ja sam nazvan nacistom, g***etom itd. Ništa novo, ali ovo reflektuje pogled sveta koji promoviše Vučić više od decenije“, rekao je Biber.

Ostalo je jedino nejasno šta je sporno u srpskoj pretenziji ka Kosovu i Metohiji kao delu srpske teritorije, po Ustavu i zakonima Republike Srbije.

Osim toga, nije objašnjeno ni zbog čega je pesma koja ne poziva na nasilje izazvala najpre reakciju profesora, a onda i odmazdu srpskih navijača.

BONUS VIDEO: Srbija dočekala zlatne odbojkašice

Komentari

Svi komentari (3)