Foto: EPA-EFE/CATI CLADERA

Izreka da "život piše romane" je jedna od najcitiranijih u istoriji čovečanstva, i to ne bez razloga, jer događaji iz realnog života neretko budu dramatičniji i bizarniji od najbizarnijeg filma, knjige ili priče koji mogu da vam padnu na pamet.

PROČITAJTE JOŠ...

Sport, kao sastavni deo života, nije izuzetak.

Poslednji dokaz stiže nam iz Francuske, gde je čovek poginuo kada je na njega pao deo semafora za zagrevanje trave posle utakmice Lorijena i Rena.

To nas je navelo da se podsetimo nekih događaja koji su zbog svoje bizarnosti ostali zapamćeni u istoriji čitavog sveta.

Rejmond Čepmen

Početkom 20. veka pravila u sportu su bila znatno drugačija, mnogo manje pažnje je posvećivano bezbednosti, pa je dolazilo do teških nesreća. Jedna takva dogodila se 16. avgusta 1920. godine. Tada 29-godišnji igrač bejzbola po imenu Rejmond Čepmen nosio je dres Klivlend Indijansa, a njegova ekipa igrala je protiv Njujork Jenkisa.

U to vreme, bacači su lopticu mazali maltene čime god im je palo na pamet kako bi ih učinili težim za videti, što je uradio i Karl Majs, igrač Jenkisa. No, umesto da „izbaci“ iz igre protivničkog udarača, pogodio je Čepmena, a on se bez glasa srušio, uz zvuk udarca lopte u telo koji se, kako je tvrdio Bejb Rut, čuo čak 70 metara dalje od mesta gde se Čepmen nalazio. Premino je 12 sati kasnije, a liga donela odluku da udarači moraju da nose kacige.

Čudo na Andima

Kada je ragbi ekipa poletela iz Montevidea u Urugvaju ka Santjagu u Čileu, niko nije pomišljao da će Old Kristijansi ubrzo preživljavati najveću dramu u svojim životima. No, sudbina je htela drugačije – avion se srušio u Argentini, na tri kilometra od granice sa Čileom, i tom prilikom poginulo je 11 osoba.

Potraga je započela odmah, ali kako osam dana kasnije olupina aviona nije pronađena, obustavljena je. Naredna 64 dana ragbisti su proveli na planini pod snegom, prinuđeni da se snalaze kako znaju i umeju za hranu.

Tokom ta 72 dana, još 13 osoba je preminulo, a oni koji su preživeli u tome su uspeli jer su jeli mrtve. Kada su nakon 72 dana spaseni, saznali su da se nedaleko odatle  nalazio planinski dom. Umesto toga, prattili su reku nizvodno, i na taj način produžili svoju agoniju.

Priča o njima dokumentovana je u više filmova, a najpopularniji je onaj iz 1993. godine pod nazivom „Alive“.

Katastrofa na Le Manu

Trka 24 časa Le Mana doživela je svoje najkrvavije izdanje 1955. godine.  Pjer Levek je tokom trke zakačio automobil Lensa Meklina. Kada je Meklinovo vozilo udarilo u zid, poslužilo je kao rampa koja je poslala Levekov bolid u publiku. Tom prilikom zvanično je poginulo 84 lica, ali je nezvanično broj mrtvih dostigao 130. Pojedinima su delovi vozila odsekli glavu.

 

Len Bijas, nesuđena NBA zvezda

Kada je izabran kao drugi pik na draftu 1986. godine, malo ko je pretpostavljao da će gotovo odmah uslediti tragedija. Ali, umesto slavlja, navijači Bostona su 19. juna u šoku slušali vest kako je njihov novi ljubimac preminuo od prekomerne doze kokaina. Bijas je na žurci organizovanoj dan nakon drafta uzeo prekomernu dozu ove droge, što srce nije moglo da izdrži.

Kad grom ubije čitavu ekipu

U oktobru 1998. godine 11 članova fudbalskog tima iz oblasti Kasai u Demokratskoj republici Kongo poginulo je kada je grom udario u teren. Prema izveštajima, svih 11 fudbalera bili su članovi ekipe Bena Čadi, dok su igrači Basanage, njihovih rivala, ostali nepovređeni. Zbog toga, čelnici Bena Čadija optužili su rivale za vradžbine.

Udar groma prekinuo karijeru u usponu 

Pred Ivanom Krstićem zvanim Beli bila je velika karijera u dresu Radničkog iz Niša. Predviđali su mu da će nastupati za velike klubove i u reprezentaciji ostaviti veliki trag, ali je, umesto fudbalskim umećem, novinske stranice punio tog 29. maja 2000. godine na najtužniji način.

Njega je, tokom treninga, udario grom, i na mestu je ostao mrtav. Za sobom je ostavio sina, u tom momentu starog tek mesec dana.

Grom u crno zavio i Jagodinu

U avgustu 2020. godine jagodinski fudbal ostao je bez trenera Stefana Pavlovića, kada ga je udario grom dok je vodio trening. Među mališanima koje je predvodio nije bilo povređenih, ali je Pavlović, dan nakon udara, 19. avgusta podlegao povredama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar