Foto: FIBA basketball

Košarkaška reprezentacija Francuske ispala je sa Mundobasketa već posle prve faze tog takmičenja.

„Trikolori“ su u prva dva meča u grupi H poraženi od Kanade u petak i od Letonije u nedelju 88:86, pa su finalisti Evrobasketa iz prošle godine ovog puta zakazali i razočarali.

PROČITAJTE JOŠ:

Letonija je sve vreme kaskala za Francuskom tokom meča odigranog u Indonezija areni u Džakarti, ali su u ključnim trenucima uspeli da se vrate u igru, povedu i onda slobodnim bacanjima Rolandsa Šmitsa i Artursa Žagarsa završe posao.

Meč je rešen u poslednjem minutu kada je Rudi Gober napravio faul na skoku u napadu posle promašaja Evana Furnijea i pri rezultatu 86:85 za Francusku.

Šmits je sa dva pogođena penala preokrenuo, a onda kad je Furnije promašio i flouter, a Geršon Jabusele je promašio iz odbojke, Davis Bertans je uzeo loptu i Francuzi su bili prinuđeni da prave novi faul.

Furnije je prekršajem zaustavio Žagarsa, koji je promašio jedno od dva bacanja, da bi Silvan Francisko promašio trojku za pobedu.

I imaju „trikolori“ za čime da žale jer su već u prvoj četvrtini stvorili prednost od osam poena, ali i zato što su u poslednjoj vodili 77:69 na šest minuta pre kraja meča.

Letonci su se konstantno držali, nisu uspevali da preokrenu sve do kraja, ali nisu ni padali ispod 13 poena minusa.

Taj pad se desio u trećoj četvrtini posle serije koju je pokrenuo Rudi Gober sa slobodnih bacanja, pa onda i nakon trojke Franciska i koša Jabuselea za 72:59. Od tog trenutka, dva minuta pred kraj treće četvrtine, Letonci su krenuli ka preokretu koji su ostvarili koševima u poslednjem minutu.

Francuzima nije išlo naruku i to što je Nando De Kolo dobio isključenje posle rasprave sa sudijama sredinom četvrte četvrtine, u momentima kada je napad Francuske bio već u krizi i na kraju je došlo do velikog iznenađenja.

Kod pobednika je Žagars imao 22 poena i bio je najefikasniji, dok je Šmits ubacio 20 poena. Žagars je imao i pet asistencija.

Davis Bertans je imao 15 poena, a Kristers Zoriks je ubacio 13 poena. U Francuskoj je praktično jedino Furnije bio napadački raspoložen pošto je ubacio 27 poena. Jabusele je imao 18, Nikolas Batum je postigao 13 poena, a Rudi Gober je imao devet poena i uhvatio je sedam lopti.

BONUS VIDEO: Luda završnica i promašaj Francuske, Litvanija izbacila trikolore sa Mundobasketa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar