Foto:fiba.basketball

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Portoriko 94:77 u drugom meču grupe B na Svetskom prvenstvu u Manili i plasirali su se u narednu fazu takmičenja posle drugog trijumfa na šampionatu.

Foto:Nova.rs
Foto: Promo

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

„Orlovi“ su se time plasirali u narednu rundu takmičenja pošto su prethodno pobedili Kinu, pa ih za dva dana čeka još okršaj sa Južnim Sudanom u borbi za overu prvog mesta pre ukrštanja sa grupom A.

PROČITAJTE JOŠ:

Pitanje pobednika u „Araneta“ areni u Manili bilo je rešeno tek u poslednjih pet minuta, iako će nekoga zavarati krajnji rezultat i razlika. Nema sumnje da je Srbija kvalitetniji tim, ali isto tako je pokazala i slabost jer je u odigrala nedopustivo loše u momentima kad je imala veliku poentersku zalihu i pustila ja da se protivnik trojkama vrati na svega deset poena manjka.

Srbija je sav posao završila u prvom poluvremenu jer ga je okončala sa 30 poena prednosti, ali je tokom drugog poluvremena dobila opomenu šta može da se desi, ako popusti u odbrani i za jedan promil.

A uradila je to ne za jedan, nego za nekoliko promila. Dopustila je rivalu da se vrati u igru i od potpuno skršenog rumunskog drugoligaša u prvom poluvremenu, počne da liči na Golden Stejt Voriorse u drugom.

Foto:JAM STA ROSA / AFP / Profimedia

Portoriko je u prvih 20 minuta bio razbijen, napad Srbije je bio raznovrstan, a izgubljene lopte „orlova“ su bile misaona imenica.

Rival našeg tima je kaznio pad koncentracije u nastavku tako što su njegovi igrači opustili ruku, počeli da pogađaju trojke i značajno su smanjili minus, mada srećom nisu mogli da promene ishod meča. Da se igralo još deset minuta, pitanje je šta bi se sve dešavalo na terenu i još je veće pitanje da li bi se to svidelo stručnom štabu i igračima Srbije.

Loše je što se tokom četvrte četvrtine povredio Aleksa Avramović koji je izvrnuo zglob, pa ga nije bilo na parketu posle pobede i to je svakako veoma loš znak.

Foto:fiba.basketball

Pre povrede je bio jedan od najefikasnijih u timu Srbije, koji su sa po 17 poena predvodili Bogdan Bogdanović i Nikola Jović.

Bogdan je imao i pet skokova, a Jović četiri asistencije. Aleksa je imao 15 poena, Nikola Milutinov 12 uz 15 skokova, dok je Ognjen Dobrić imao devet poena.

Kuriozitet je da su se svi igrači Srbije upisivali u strelce, a jedini koji nije je Filip Petrušev, koji nije ni igrao zbog povrede.

Na drugoj strani je Ajzea Pinjeiro imao 14 poena, Džordan Hauard je imao 13 poena, a ostali su imali manje od deset poena, dok je Portoriko timski imao čak 15 ubačenih trojki.

Foto:fiba.basketball

Prvo poluvreme proteklo je kako se samo poželeti moglo bar ako ste navijač Srbije. Plan je bio vidljiv od prvog minuta i nije se menjao do poslednjeg.

Jasno je bilo da su svi maksimalno motivisani da grizu u presingu, da kradu lopte gde mogu i da visoki igrači Srbije zatvaraju krilne centre i centre Portorika kad lopta krene ka košu.

Brzina, trčanje, precizan šut, sve je bilo na mestu protiv ekipe koja je od prvih minuta delovala zaista inferiorno protiv Pešićeve ekipe.

Nikola Jović je počeo meč kao iz snova, jer je za kratko vreme ubacio dve trojke, dok je Dobrić u kontri lepo zakucao za ranih 8:0.

Foto:fiba.basketball

Portoriko je odgovorio sa pet poena i to je otprilike bilo sve što je mogao da prikaže. Tremont Voters je pogodio trojku, na šta su „orlovi“ svakako mogli da računaju.

Taktički i fizički kvalitetnija, Srbija je bez problema izlazila na kraj sa svime što su Alim Ford i ostali iz tima Portorika mogli da ponude.

Stefan Jović je u prvoj četvrtini prikazao i deo svoje magije kad je asistirao kroz celu odbranu Dobriću pod košem, a kad je Jović pogodio i treću trojku, Srbija je sredinom prvog perioda otišla na 17:5, što je bila prva dvocfirena prednost našeg tima.

Odatle se nije ni osvrtala. Jović je već tada imao 11 poena, Srbija je nanizala i nekoliko promašaja za tri i dva poena, ali Portoriko nije imao pravi odgovor, pa je na kraju prve četvrtine vezao dve trojke Džordana Hauarda i Kristofera Ortiza i gubio sa 27:15, a imao je šansu da bude i na jednocifrenom zaostatku.

Foto:JAM STA ROSA / AFP / Profimedia

Druga četvrtina je počela sa izmenjenom postavom Srbije, pa su šansu dobili Ristić, Marinković, Gudurić između ostalih i razlika je nastavila da se uvećava, jer je pristup bio isti.

Aleksa Avramović se takođe našao u igri i odmah je pogodio polaganje, nedugo zatim još jedno, dok je Dejan Davidovac svojim košem na Aleksino dodavanje odveo Srbiju na +21 i 38:17.

Avramović je potom pogodio i trojku, Bogdan je vezao pet poena, svoj doprinos je dao i Ristić, kako u skoku, tako i poenterski, pa je igra „orlova“ na oba kraja parketa izgledala kao prava poezija, dok je Pešićev tim na odmor otišao sa 57:27.

Drugo poluvreme počelo je pomalo neočekivano, greškama srpskog tima, pa je Romero zakucao u kontri posle ukradene lopte, a Pinjeiro je dao trojku, sve u prvom minutu nastavka.

Foto:fiba.basketball

Reakcija je došla kroz poene Stefana Jovića i Dobrića, ali je Portoriko počeo da ređa trojke. Pinjeiro jednom, pa drugi put, onda i Stiven Tompson… To je već bio znak za Pešića da zove tajm-aut.

Portoriko je za tri i po minuta ubacio 13 poena i to se nije dopalo srpskom selektoru na 62:40.

Bogdanović je tada pogodio spolja, ali se ni Portorikanci nisu zaustavili. Tompson je dao još jednu trojku, četvrtu za Portorikance od početka četvrtine, pa je odbrana morala da se zategne.

Kapiten srpskog tima je u tom periodu preuzimao odgovornost i loptu u svoje ruke, Milutinov je već imao dabl-dabl i istakao je kandidaturu za igrača utakmice.

Foto:REUTERS/Eloisa Lopez

Pinjeiro je dobio tri penala, Voters je iznudio faul Jovića u prodoru, pa su Portorikanci na tri i po minuta pre kraja trećeg perioda prišli na 72:51.

Do isteka 30. minuta i Džon Holand je pogodio trojku, a na startu četvrte četvrtine je rival Srbije opet smanjio minus na 15 poena flouterom Hauarda za 75:60.

Haurad je dao novu trojku, pa je još jednu srećom promašio iz bloka, a njegov tim je do sedam minuta pre kraja došao do 79:66.

Alim Ford je još jednim dalekometnim hicem napravio nove probleme Srbiji, Pinjeiro je imao šansu da spusti razliku na deset poena, a ni Avramović, ni Nikola Jović, ni Milutinov nisu mogli da pogode ništa za dva poena u uzastopnim akcijama.

Portorikanci su zato sredinom poslednjeg perioda, košem Votersa došli do potpuno aktivnog rezultata i gubili su samo 81:71. Srećom po Srbiju, od tog trenutka je krenulo malo nabolje, Aleksa je pogodio slobodna bacanja, Bogdan je nanizao četiri poena i Srbija se odlepila, pa do kraja nije bilo većih problema.

Nalet Portorika je i definitivno bio zaustavljen, a nada ugašena kad je Vanja Marinković pogodio trojku iz driblinga za 91:71, posle čega je Nikola Jović svojim poenima samo zaokružio trijumf.

Portoriko – Srbija 77:94 (15:27, 12:30, 31:18, 19:19)

Dvorana: „Araneta“, Manila (Filipini); Gledalaca: 2.944; Sudije: Joan Roso, Leonardo Salazar, Karlos Peralta

Portoriko: Portoriko: Kondit 5, Pinjeiro 14, Romero 8, S. Tompson 9, Voters 9, Ford 9, Holand 3, Hauard 13, Ortiz 5, Rejes 0, I. Tompson 9, Toro Barea 2. Selektor: Nelson Kolon

Srbija: Bogdanović 17, S. Jović 6, N. Jović 17, Gudurić 5, Milutinov 12, Ristić 4, Simanić 2, Dobrić 9, Avramović 15, Marinković 5, Davidovac 2; Selektor: Svetislav Pešić

Portoriko - Srbija 77:94 (15:27, 12:30, 31:18, 19:19)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare