Srpski centar maestralnim partijama odveo Denver u finale Zapadne konferencije, gde će igrati sa Los Anđeles Lejkersima koji su sa 122:101 savladali Golden Stejt (4-2 u seriji).

Nikola Jokić je uradio toliko stvari u samo jednoj seriji da je neophodno sastaviti čitavu listu dostignuća.

PROČITAJTE JOŠ

Košarkaši Denver Nagetsa savladali su ekipu Finiks Sansa u šestoj utakmici polufinala Zapadne konferencije sa 125:100 i tako su sa 4-2 u pobedama obezbedili finale Zapada, u kome će igrati protiv Los Anđeles Lejkersa.

Srpski centar Nikola Jokić je ponovo blistao i zabeležio je 11. tripl-dabl u plej-of karijeri (prvi sledeći centar na ovoj listi je Vilt Čemberlejn) i treći u ovoj seriji sa 32 poena, 10 skokova i 12 asistencija.

Jokić je završio seriju sa Finiksom sa neverovatnim prosekom od 34,5 poena, 13,2 skoka i 10,3 asistencije po susretu. Jedini je igrač koji je beležio ovakve brojke (30/10/10), a da je njegova ekipa slavio u plej-of seriji u poslednjih 60 godina. Tek treći put u istoriji se desilo da neko beleži ovakve proseke, pre njega su u tome uspeli samo Lebron Džejms i Rasel Vestbruk.

Kada se saberu proseci poena, skokova i asistencija dolazi do brojke od 58. U istoriji NBA lige je u drugoj plej-of seriji više imao samo legendarni Karim Abdul Džabar sa 60,1 te 1977. godine, dok je Majkl Džordan 1990. godine stao na 57.

To je društvo koje samo još jednom potvrđuje koliko je Jokić zapravo dobar, pa i ne čudi što je postao centar sa više tripl-dablova sa 30 i više poena nego svi ostali centri u istoriji lige.

Jokić je ujedno postao i jedini igrač uz Kevina Durenta sa učinkom od 20 i više poena, te pet i više skokova i asistencija u poluvremenu bez izgubljene lopte ove godine.

Pre početka šestog susreta je predvodio sve igrače u plej-ofu po broju poena, po broju asistencija i po broju skokova. Zaista impresivni podaci koji pokazuju koliko je zapravo dominantna figura dvostruki MVP NBA lige, iako je tokom godina bio osporavan.

Srpski centar je stigao i do rekorda karijere kada je ubacio čak 53 poena, što je bio još jedan pokazatelj da je spreman da uradi sve što je potrebno kako bi doneo Denveru prvi istorijski NBA prsten (nikada nije stigao ni do velikog NBA finala).

Jokić će imati vremena da se odmori do noći između utorka i srede, kada počinje finale Zapadne konferencije, a još uvek nije poznato protiv koga će igrati. U trenutku kada je Denver završio posao, Lejkersi su vodili u seriji protiv Golden Stejta sa 3-2 što znači da će ekipa iz ove serije bez ikakve dileme biti umornija.

Koliko je bio značajan Jokić svedoči i što mu se poklonio Kevin Durent, lider Finiksa.

„Oduvek sam imao poštovanje prema njemu, znao koliko je sjajan igrač. Nisam bio iznenađen da su košarkaši Denvera dobri, posebno neko kao Jokić. Gledao sam ga i igrao ranije protiv njega od kada je dostigao vrh kao igrač. Ne mogu reći da sam saznao nešto novo o njemu. Oni su sjajan tim, imaju dubinu, mnogo igrača koji igraju dobro zajedno, imaju sjajan kontinuitet, dugo su zajedno. Jokić je jedan od najboljih svih vremena i otići će u istoriju kao jedan od najboljih centara koji je ikad dotakao loptu“, rekao je Durent.

Ipak, sve ove stvari ne opterećuju srpskog centra ni najmanje. On je bio vedar i raspoložen, jer je znao da ga čeka nekoliko dana odmora do sledećeg susreta. U finalu Zapadne konferencije igraće drugi put i imaće priliku da ispiše istoriju sa Denverom.

„Nadam se da će sada biti drugačije, tada smo izgubili. Imamo lepu priliku da uradimo nešto veliko“, poručio je Jokić. Tokom treće deonice trener Majk Meloun je pobesneo na svoje izabranike zbog loše odbrane.

„Ne slušam ga kada zove tajm-aut, kada je ljut“, rekao je kroz šalu i osmeh Jokić. Nakon toga je otkrio kako će provesti slobodno vreme.

„Verovatno ću gledati konje mog prijatelja na trkama u Italiji, biću sa svojom porodicom. Nadam se da će biti sunčano, da mogu da odem napolje na bazen“, završio je u svom stilu Jokić.

BONUS VIDEO Jokić i Meloun posle pobede u Finiksu i prolaza u finale konferencije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar