Aleksej Pokuševski
Aleksej Pokuševski; Foto: Tanjug/AP Photo/Nate Billings)

Partijama iz završnice prošle sezone, Aleksej Pokuševski "obećao" je uspon u sezoni 2021/2022. Ipak, utopio se u sivilo Oklahome, što je kulminiralo istorijskim debaklom.

PROČITAJTE JOŠ

Druga sezona često ume da bude ključna u NBA ligi, Pokuševski je sve tome i podredio, ali za sada ne dolazi do željenih rezultata.

U prvoj sezoni plenio je košarkaškom inteligencijom, asistencijama, rešenjima na terenu, fizikalijama i mogućnošću da pokrije više pozicija, ali sve to ostalo je pod velom oscilacija, i to ozbiljnih u ključnom segmentu igre koji odvaja lidere od ostalih igrača – šutu.

To je bilo najvažnije na čemu je morao da poradi tokom leta, koje je žrtvovao i reprezentativno, jer mu je prethodna sezona bila prva sa ozbiljnim kontinuitetom utakmica.

U Oklahomu je doleteo praktično bez ozbiljnog seniorskog meča u Olimpijakosu i to se osetilo, prošao je kroz dril razvojne lige i to mu je prijalo pred prolećni deo sezone. Tada je došao do rekorda, individualnih i NBA, opravdao je usput i ozbiljnu minutažu koja mu se davala čak i kada ga šut nije služio.

Taj problem ostao je i na početku sezone, a uz pad samopouzdanja, usledio je i pad u periodu provedenom na terenu.

Foto: Tanjug / AP Photo/Sue Ogrocki

Jedan od aduta Pokuševskog je što je u timu koji tek radi na reizgradnji, nema pritiska rezultata i na njemu je da pokuša da to iskoristi na individualnom planu.

„U Americi nisam imao nikakva očekivanja, kada sam došao, u stilu ‘OK, ako ovo ne bude, to je to’. Počeo sam polako, zadavao sam sebi polako neke zadatke, ‘popravi ovo, popravi ono’. To se dešavalo polako, posle mesec-dva ili više, posle one razvojne lige sam krenuo to da radim. Zadavao sam sebi nedeljne, mesečne i zadatke do kraja sezone, šta treba da popravim. Bilo je teško jer sam dva, dva i po meseca proveo u hotelu na početku, bio sam sam i nije bilo baš najlakše. Ali ljudi iz Oklahome su bili tu stvarno uz mene. Fizikalije su tu kao nešto što moraš da imaš ako želiš da igraš u NBA, moraš da budeš stvarno na svom najvišem nivou. Moraš i to da imaš, prve godine je stvarno bilo teško u tom fizičkom delu, ali sam pokušavao da nadomestim košarkaškim stvarima. Sad preko leta, treba da se radi i popravi taj deo. Trebalo bi sada da se radi preko leta na telu, da budem u teretani svaki dan. Što kaže moj menadžer, da se dobro uđe u rudnik i da se radi. To je glavni deo, posle je letnja liga, dolazi i tu do odmora nekog i kreće sezona“, rekao je letos Pokuševski za Nova.rs u intervjuu.

Aleksej Pokuševski
Aleksej Pokuševski; Foto: Tanjug/AP Photo/Hakim Wright Sr.)

Da ima poverenje, pokazuje i potez Tandera koji su produžili ugovor i ukazali mu poverenje do leta 2023. godine.

Posle Olimpijakosa u kom nije imao ozbiljne seniorske nastupe, Pokuševski je u prošloj sezoni odigrao 48 utakmica (bio je starter na 28) i prosečno je imao 7,9 poena i 4,6 skokova na krilnim pozicijama.

Svojoj statistici dodao je i 2,1 asistenciju po meču. Posle boravka u G-ligi, beležio je 11,1 poen za Tandere.

Imao je po povratku u glavni tim Oklahome i 5,4 skoka i 2,7 asistencija, zabeležio je i rekord karijere sa 29 poena, osam skokova i dve asistencije protiv Klipersa. Iz igre je šutirao 10/19, a postigao je čak šest trojki iz devet pokušaja.

U ovoj sezoni, odigrao je 22 meča i ima prosek od 4,6 poena, 4 skoka i 1,3 asistencije, uz 34,7 posto šuta iz igre.

Dvocifren košgeterski učinak imao je na dve utakmice, s šansom koja je tek u dva navrata prebacila 20 minuta na utakmici.

Na njemu je da u nastavku sezone prevaziđe barijeru i pokaže da je spreman za NBA karijeru, a ne poniženja poput istorijskog poraza, najvećeg u istoriji NBA lige.

BONUS VIDEO: Aplauz za Svetislava Pešića u „Pioniru“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar