Učinak fudbalera Srbije u klubovima pred meč sa Škotskom za plasman na Evropsko prvenstvo
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Još tri dana ostala su do duela fudbalera Srbije i Škotske, u četvrtak (20.45), za plasman na Evropsko prvenstvo, a selektoru Ljubiši Tumbakoviću glavobolju više zadaju povrede i zabrane nego forma reprezentativaca.

„Orlovi“ na stadionu „Rajko Mitić“ imaju priliku da u javu pretvore san koji ovdašnji ljubitelji fudbala sanjaju dve decenije. Toliko Srbija nije igrala na Evropskom prvenstvu i sada preko Škotske, na svom terenu, ima veliku šansu da se domogne kontinentalnog šampionata.

Prava na grešku više nema, Tumbaković i njegovi puleni moraju da budu na visini zadatka kako bi ostvarili zacrtan cilj.

PROČITAJTE JOŠ

A, kako su igrali tokom vikenda?

Uvod je bilo dobro izdanje kapitena Strazbura Stefana Mitrovića u duelu sa Olimpikom iz Marselja (0:1), a na gostujućoj klupi nije bilo Nemanje Radonjić.

Pouzdani vezista Luka Milivojević nije bio u timu Kristal Palasa protiv Lidsa (4:1) zbog isključenja u prethodnom kolu.

Ono što može najviše da raduje selektora Ljubišu Tumbakovića pred Škotsku i novembarske mečeve Lige nacije je oporavak Filipa Kostića i njegov povratak, posle povrede, na terene Bundeslige. Kragujevčanin koji pokriva celu levu stranu odigrao je nekoliko poslednjih minuta na gostovanju Ajntrahta u Štutgartu (2:2).

Mijat Gaćinović je u porazu Hofenhajma na gostovanju Volfsburgu (2:1) na terenu proveo poslednjih pola sata, u 7. kolu Bundeslige.

U tim se, posle kratke pauze, vratio i Mihailo Ristić, u pobedi njegovog Monpeljea protiv Bordoa (2:0). Vredi istaći i sjajne odbrane Marka Dmitrovića, golmana Eibara, protiv Ueske u 9. kolu španske La Lige.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

S druge strane, Predrag Rajković nije imao baš blistav vikend, pošto su njegov Rems i Lens odigrali 4:4.

Novoj pobedi u Primeri radovao se Nemanja Gudelj, standardni vezista Srbije ušao je u poslednjim trenucima meča koji je Sevilja dobila protiv Osasune (1:0). S druge strane, njegov kolega sa sredine terena i imenjak Maksimović nije imao mnogo razloga za klupsko zadovoljstvo usled poraza Hetafea od Viljareala 1:3.

Poražen je bio i Luka Jović (odigrao sedam minuta) čiji je Real doživeo debakl u Valensiji sa 4:1, a ceo susret na terenu je proveo vezista domaćeg tima Uroš Račić.

Standardan učinak i punu minutažu imali su i Nikola Milenković u remiju njegove Fjorentine i Parme (0:0), kao i Aleksandar Mitrović čiji je Fulam poražen u meču sa Vest Hemom (1:0).

Mogao je Fulam do izjednačenja u 90+8. minutu iz jedanaesterca, ali je umesto našeg golgetera penal izveo Ademola Lukman, veoma nespretno i neozbiljno, tako da je Fabijanski lako ukrotio njegov pokušaj „panenke“ kada joj vreme nije.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Nedelja je zato donela novi gol Dušana Tadića, u pobedi protiv Utrehta (3:0) kapiten „kopljanika“ zatresao je mrežu iz penala.

Vesti iz Italije posebno su stvorile glavobolju selektoru Tumbakoviću, zbog zabrane klubova svojim igračima da se pojave u nacionalnim timovima usled pogoršanja situacije sa koronom.

PROČITAJTE JOŠ

Tako je kapiten Srbije Aleksandar Kolarov zbog povrede propustio remi njegovog Intera na gostovanju Atalanti (1:1), istim rezultatom je i Lacio došao do boda na svom terenu protiv Juventusa, a Sergej Milinković-Savić odigrao je svih 90 minuta za Rimljane.

Ni Saša Lukić se nije radovao trijumf, ali je odigrao ceo meč za Torino, u duelu bez pogodaka protiv Krotonea, za koji je bivši vezista Crvene zvezde Miloš Vulić igrao do 84. minuta.

Zato je lepo veče imao Darko Lazović koji je sa Veronom u Milanu protiv istoimenog giganta uzeo vredan bod rezultatom 2:2.

U Poljskoj je blistao Filip Mladenović, čija je Legija slavila u derbiju protiv Leha, a naš reprezentativac je bio asistent kod odlujućućeg gola u trećem minutu nadoknade (2:1).

Đorđe Despotović nije bio ni na klupi Rubina u porazu na gostovanju Himkiju (2:0), u 14. kolu ruske Premijer lige.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram