Foto: Starsport/Srđan Stevanović

Fudbalsku reprezentaciju Srbije u finalu baraža za Evropsko prvenstvo očekuje utakmica godine, a ishod utakmice protiv Škotske zakazane za četvrtak od 20.45 u Beogradu baciće u senku sve dobro ili loše ostvareno u prethodnom periodu.

Sve mane „orlova“ koje su isplivale na površinu u prethodnim susretima, ostaće zanemarene ukoliko izabranici Ljubiše Tumbakovića obezbede plasman na kontinentalnu smotru koji domaća javnost sanja već dve decenije.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, svaki dobar segment igre Srbije, biće zanemarljiv ukoliko ova generacija bude samo još jedna koja nije uspela da se plasira na Evro.

Sudbina aktuelnog reprezentativnog tima staće u jedan meč, a brojke govore da je prednost na strani Srbije.

Parametar koji uvek privlači pregršt pažnje, ali često nema preveliki značaj jeste vrednost tima, a u ovom slučaju je u potpunosti u korist „orlova“.

Prema proceni Transfermarkta vrednost „orlova“ je oko 357 miliona evra, dok gosti vrede približno 237 miliona.

Cenu Škotima u dobroj meri „diže“ Endrju Robertson, zvezda Liverpula čija se vrednost procenjuje na 75 miliona evra. Sa druge strane, najvrednij igrač Srbije je Sergej Milinković-Savić koji je procenjen na 65 miliona evra.

Spisak reprezentacije Škotske za Srbiju
Kapiten Škotske Endi Robertson (desno); Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Upravo zahvaljujući vezisti Lacija, odnosno defanzivcu Liverpula, najvrednije linije tima i jesu – vezni red kad je u pitanju Srbija i odbrana u slučaju Škotske.

Prosečna vrednost reprezentativaca Srbije je oko 10,1 miliona evra, dok je cena igrača sa Ostrva u proseku približno 2,5 miliona manje.

Na strani Srbije je i činjenica da ima mlađi tim s obzirom na to da je prosek starosti „orlova“ 26,5 godina, dok je u slučaju izabranika Stiva Klarka prosek 28 godina.

PROČITAJTE JOŠ

Zanimljivo, iako je srpski nacionalni tim u proseku mlađi od rivala, istovremeno je i iskusniji jer najstandardnijih 18 reprezentativaca Srbije ima zajedno čak 549 utakmica u državnom dresu, dok su Škoti skupili 415 mečeva.

Najznačajniji doprinos impresivnoj brojki „orlova“ dao je kapiten Aleksandar Kolarov sa 94 utakmice, a sledi ga Dušan Tadić sa 71 susretom. U redovima gostiju najviše utakmica zabeležio je golman Kreg Gordon koji je među stativama reprezentacije bio 54 puta.

Impresivne statističke parametre Srbije upotpunjuje i efikasnost pa su aktuelni izabranici Ljubiše Tumbakovića postigli zajedno 81 gol u dresu Srbije, dok su Škoti mreže rivala tresli ukupno 32 puta. Najbolji strelac „orlova“ je Aleksandar Mitrović sa 36 pogodaka, dok je lider gostiju Džon Mekgin sa sedam golova.

Brojke neretko govore mnogo, ali isto tako umeju i da navedu na pogrešan put te ih i u ovom slučaju treba uzeti sa dozom rezerve, posebno jer su neizvesni nastupi igrača koji igraju u klubovima Serije A, Filipa Đuričića zaustavila je korona, dok Miloš Veljković nije dobio dozvolu Verdera da se odazove pozivu selektora.

Naravno, glavobolje nisu zaobišle ni Klarka koji u srpskoj prestonici neće imati na raspolaganju Rajana Frejzera koji je zadobio povredu butnog mišića zbog koje nije bio u protokolu ni za utakmicu Primijer lige između njegovog Njukasla i Sautemptona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar