Što bi i oni stariji od mene rekli, danas se u fudbalu priča samo o "avionima i kamionima", zato...

Otišao je Kristijano Ronaldo u Saudijsku Arabiju i „povukao nogu“… Kao domine, poput one dosadne pesma Harija Mata Harija, ređali su se transferi i selidbe iz evropskog u arapski fudbal i svet.

Da vam je neko samo prošle godine pričao da ćemo gledati Ronalda, Nejmara, Sergeja Milinković-Savića, Karimu Benzemu, Roberta Firmina, Sadija Manea, Stivena Džerarda i ostale zvezde, ali prave zvezde fudbala van Evrope, realno niko ne bi verovao.

Priče kako je novac postao dominantan u današnjem svetu i da je igračima ispred nekih uspeha, titula, prestiža, toliko puta su ispričane.

PROČITAJTE JOŠ

I zato se sada toliko govori o klubovima kao što su Al-Hilal, Al-Nasr, Al-Ahli, Itihad i ostali… Zato ruše rekorde, razbacuju se milijardama, da milijarda, ne milionima, i menjaju fudbalski svet kao što se nikad pre nije dogodilo.

Imali smo i Realove „galaktikose“ i raznorazne supertimove, i Mesija, Mbapea i Nejmara u Pari Sen Žermenu, i šta sve ne, ali nešto ovako – nikad.

E, zato je u današnjem fudbalu važni biti Santi Kazorla. Stvarno je bitno onima koji istinski vole fudbal. Nekako je romansirano, lepo, ima neki duboko ljudski smisao, ne samo materijalni.

Vremešni španski fudbaler sada ima 38 godina i potpisao je za Ovijedo, španskog drugoligaša. I neko će reći – pa nije sigurno otišao da igra za kikiriki. Verovatno nije, ali je mogao za mnogo više „kikirikija“, neuporedivo više, da igra u nekom Al klubu u Arabiji…

Umesto toga, probudio je ono dečačko u sebi i odlučio da karijeru privede kraju tamo gde ju je i započeo. Ovijedo, nekada stabili član španske fudbalske elite, dobio je veliko pojačanje, za mnoge najveće.

Kazrola, taj maestralni vezista, potpisao je jednogodišnji ugovor kako bi se od igranja fudbala oprostio onako kako je najlepše – tamo gde ti i jeste najlepše kad srce bira.

Momak rođen 13. decembra 1984. godine, nepunih 170 centimetara visok, mnogo zna s loptom. I voli da se igra… Krene u dribling i taman kad rival pomisli da uzima loptu, a on mu opet pobegne.

Neko je ko se smeje na terenu, zabavlja, uživa u svakom trenutku i dodiru s loptom, proturanju iste kroz noge ili odigravanju petom.

Doktor tehnike, jedan od najbolih ikada, bez nekog driblinga koji diže publiku, ali sposoban da se izvuče iz svake situacije, i kad ga trojica okruže.

U njegovim majstorijama mogli su protekle dve decenije, od 2006. do danas, da uživaju navijači Viljareala, u koji se dvaput vraćao, Rekreativa, Malage, Arsenala i katarskog Al-Sada, u kojem je osvojio šest trofeja.

Umesto da i dalje zabavlja bogataše, opet je obukao tamno plavi dres u kojem je ponikao, i to za minimalnu moguću platu.

„Neću ništa od Ovijeda… Već se osećam plaćeno zato što sam opet dobio priliku da obučem ovaj dres i da budem uz svoje najbliže ljude“, poručio je Kazorla.

Kakav je šmeker ispao govori i to što će Omladinska škola Ovijeda prihodovati 10 odsto od prodaje dresova sa prezimenom Kazorla, jer se on sam odrekao svih prava i potencijalnih zarada u korist matičnog kluba.

Ne tako davno, sve je moglo da bude mnogo, mnogo drugačije… Jedna bezazlena povreda pretvorila mu je život u pakao. Navikao je da igra s bolom, da se i dalje smeje na terenu iako mu do smeha verovatno nije bilo.

Bio je smiraj 2017. godine kada se pojavila strašna informacija da su doktori hteli da odseku nogu Santiju Kazorli. Šta se, zapravo, dogodilo?

Prognoze su išle čak dotle da više neće moći da hoda, a ne da igra fudbal, jer je oktobra 2016. pokidao Ahilovu tetivu. Usledila je operacija i umesto da bude rutinska ona se usled greške lekara zakomplikovala do te mere da je došlo do infekcije, zatim i gangrene. Tek kada su je otkrili, doktori su čak razmišljali da mu amputiraju nogu…

Upustio se Kazorla u veliku borbu, ređale su se operacije, bilo ih je čak devet, i lakših i težih, i na kraju mu je desna noga kraća za osam centimetara. Ali, i dalje igra, a najbitnije – može da trči za decom u parku, posle istinske agonije iz koje je izašao kao pobednik.

„Jedan doktor mi je rekao da bi trebalo da budem presrećan ukoliko posle ove povrede budem mogao da izađem u park i da se poigram sa sinom“, ispričao je svojevremeno Kazorla.

Na sreću uspeo je i može i dalje da uživa na terenu, ali i u životu. Santi je to svakako zaslužio.

BONUS VIDEO