Nacionalni stadion
Nacionalni stadion. Foto: Ministarstvo finansija

Iako se godinama najavljuje i zbog toga negoduju mnogi u Srbiji jer će na njega biti iskorišćen ogroman novac bez stvarne potrebe za njim Nacionalni stadion Srbije bi mogao da postane jedinstven u svetu.

Činjenica da bi mogao da bude revolucionaran i dalje ne opravdava trošenje tolikih stotina miliona koji se mogu uložiti u mnogo bitnijih stvari, ali to ne znači da mnoge ne zanima kako bi zapravo mogao da izgleda.

PROČITAJTE JOŠ

Španski portal „Metalocus“ je objavio do sada nepoznate detalje o arhitektonskom projektu koji radi španski studio Frenvik Iribaren, koji ima za cilj da novi stadion ima zelenu i prirodnu fasadu.

Ova kompanija je projektovala tri od osam stadiona sa poslednjeg Svetskog prvenstva u Kataru, a jedan od njih je bio stadion 974, koji je bio sagrađen od kontejnera i koji je postojao samo u toku prvenstva. Sada je razmontiran.

Stadion bi trebalo da ima kapacitet od 52.000 gledalaca po čemu bi bio drugi u Srbiji nakon stadiona „Rajko Mitić“ na kom mečeve igra Crvena zvezda. Inovativna fasada sa zelenilom bi trebalo da ima četiri prstena i da bude pričvršćena kablovima na kojima se nalaze druge zelene bašte.

Ukupna površina bi trebalo da bude 32 hektara i da ima prostor za parkiranje 4.500 automobila.

Foto:BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia; Ministrastvo finansija Srbije

Cilj je da se provodi vreme na stadionu i oko njega i van fudbala i da bi mogao da bude jedan od centara za provođenje vreme. U planu su i kafići, kisci, restorani, prostori za šetnju.

Stadion bi trebalo da ima četvorocevne „kulere“ po kojima bi imao veću energetsku efikasnost.

Naravno, sve je ovo na papiru, a pitanje je da li će biti ostvareno. I još bitnije koliko će novca biti potrošeno za ovakav projekat.

Izgradnja stadiona bi trebalo da počne krajem 2023. godine i da bude završena tokom 2026. godine.

Početak njegove izgradnje odložila je pre nekoliko godina i pandemija koronavirusa, a poslednjih godina je procena o krajnjem trošku drastično porasla, pa su procene isprva govorile oko 250 miliona evra, a u januaru ove godine je procenjeno da će koštati čak 540 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare