Foto: EPA/Alejandro Garcia
Foto: EPA/Alejandro Garcia

Tektonske promene.

Kada je u decembru 2022. godine objavljeno da će Kristijano Ronaldo napustiti Evropu i karijeru nastaviti u Saudijskoj Arabiji u ekipi Al Nasra, reakcija mnogobrojnih ljubitelja fudbala bila je istovetna – Portugalca je „pregazilo vreme“, i ovo je shvaćeno kao definitivan signal da je Ronaldova karijera na izdisaju.

PROČITAJTE JOŠ...

Samo šest meseci kasnije, situacija nije okrenuta za 180 stepeni, ali je utisak da je odluka nekada najboljeg igrača sveta pokrenula pravu lavinu dolazaka u ovu ligu, a prebogati vlasnici klubova nemaju ni najmanju nameru da se zaustave.

Prvo je 6. juna 2023. godine ugovor sa Ministarstvom sporta Saudijske Arabije potpisao Ronaldov saigrač iz Reala, Karim Benzema, nakon čega je Francuz odabrao da obuče dres Al Itihada. Potom je usledilo zatišje pre nego što je krajem juna usledila prava eksplozija potpisa.

Benzemi se u Al Itihadu pridružio doskorašnji zadnji vezni Čelsija Ngolo Kante, posle čega je stigao odgovor trećeg saudijskog velikana, Al Hilala, u vidu Rubena Neveša iz Vulverhemptona i Kalidua Kulibalija iz Čelsija, te Žote, krilnog napadača Seltika.

EPA-EFE/STR

Pojačao se i Al Ali, koji je doveo Eduarda Mendija iz Čelsija kao golmana za napad na tituli, a poslednji bombastičan transfer usledio je nakon odluke 30-godišnjeg hrvatskog internacionalca Marcela Brozovića da zaduži opremu kluba za koji igra Ronaldo.

Poslednja u nizu zvezda koje su prešle u Saudijsku Arabiju je Roberto Firmino. Bivša zvezda Liverpula odbila je brojne ekipe iz Evrope i odlučila da pojača Al Ahli.

A to nije sve.

Najinteresantnije ime za ljubitelje fudbala u Srbiji jeste Sergej Milinković-Savić, koji je povezivan sa Al Hilalom. Ukoliko pređe u ovaj klub, svlačionicu bi mogao da deli sa Alvarom Moratom. Iako teško da će do ovog transfera doći – uostalom, kao i Andrea Onane u Al Nasr, odnosno Mohameda Salaha takođe u Al Hilal, transfer Sadija Manea je gotovo izvestan.

Sergej Milinković-Savić
Sergej Milinković-Savić; Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

Fudbaler Bajerna iz Minhena nalazi se na izlaznim vratima kluba, Bavarci nemaju ništa protiv da pokušaju da dobrano zarade na Senegalcu koji nije opravdao očekivanja, a i on sam bi partije iz perioda kada je nosio dres Liverpula mogao dobrano da naplati, a spominju se Al Ahli, Al Nasr…

Tu je i Pjer Emerik-Obamejang, kog bi u svojim redovima rado video novi trener Al Etifaka, Stiven Džerard kao jednog dela ofanzivnog dua iz najluđih snova ljubitelja fudbala koji su fudbal pratili i 2015. godine. Drugi član ovog „udarnog dvojca“ bi trebalo da bude Džerardov nekadašnji saigrač iz redova Liverpula, Filipe Kutinjo.

Pjer Emerik-Obamejang/Foto: EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA

Na čekanju je i potencijalan transfer Rijada Mareza, zvezde Mančester sitija.

Spominje se da bi Ronaldu u Al Nasru mogao da se pridruži sjajni štoper Pepe, Saudijci novcem pokušavaju da namame i Džejmsa Tavernijea iz Glazgov Rendžersa, zatim Pola Pogbu iz Juventusa, Edena Azara, Marka Veratija…

Takođe, put Azije bi mogao i Aleksis Sančez, a posebna „poslastica“ bi mogao da bude Nejmar, kog u Saudijskoj Arabiji vide kao „zalog za budućnost“, te se spominje da je dogovor već postignut, ali da Nejmar želi da bar još jednu ili dve sezone odigra u Evropi. Slično važi i za Roberta Levandovskog.

No, „sreću“ Saudijcima u velikoj meri kvari poslednjeplasirani tim i najmlađa franšiza fudbala u Sjedinjenim Američkim Državama, Majami iz Intera.

Ekipa sa Floride, čiji vlasnik je Dejvid Bekam, „umešala“ je prste i u svoje redove dovela po mnogima najboljeg fudbalera 21. veka, a možda i svih vremena Lionela Mesija.

Lionel Messi Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Njegovim putem krenuo je već Serhio Buskets, a na „čekanju“ su transferi Đordija Albe i Serhija Ramosa, takođe meta ekipa iz Saudijske Arabije.

Ovakve situacije smo već viđali, poslednji primer je Kina, kada je veliki broj evropskih velikana pohrlio u najmnogoljudniju zemlju sveta kako bi „pokupio kajmak“.

Ostaje nam da vidimo koliko će ovo potrajati. Mada, s obzirom na to da timovi iz Saudijske Arabije raspolažu gotovo beskonačnim budžetima, više ne izgleda nezamislivo ni da tamošnja Pro liga uđe u ozbiljan koštac sa Premijer ligom u borbi za laskavu titulu najboljeg takmičenja na svetu.

BONUS VIDEO Leo Mesi – od trnja do zvezda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar