Foto: EPA/DANIEL KARMANN

Sve ljubitelje fudbala potresla je vest o smrti legendarnog bivšeg fudbalera.

Tužna vest stigla je iz Engleske u subotu. Legendarni bivši fudbaler Bobi Čarlton preminuo je u 87. godini.

Pročitajte još

U pitanju je čovek koji je obelležio jedan dug period istorije Mančester junajteda. Smatra se jednim od najboljih igrača svih vremena. Bio je deo reprezentacije Engleske koja je osvojila titulu šampiona sveta 1966. godine. Iste godine, dobio je i Zlatnu loptu za najboljeg evropskog fudbalera.

Klupsku karijeru obeležilo je njegovo nastupanje za Mančester junajted. Za prvi tim „crvenih đavola“, Čarlton je počeo da nastupa 1956. godine. Godine 1965. osvojio je engleski šampionat sa Junajtedom, a 1968. je bio kapiten ove ekipa kada je ona postala šampion Evrope, pri čemu je Čarlton bio strelac dva gola u pobedi u finalu Kupa šampiona.

Treći je na večnoj listi Junajteda i reprezentacije Engleske po broju golova. Postigao je 49 pogodaka u reprezentativnom dresu, pri čemu su ispred njega samo Hari Kejn i Vejn Runi, dok je u dresu „crvenih đavola“ zatresao mrežu 199 puta a ispred njega su samo Runi i Denis Lo. Držao je rekord i po broju nastupa za Mančester junajted (758), ali je njegov rekord oborio Rajan Gigs 2011. godine.

Mnogima nije poznat podatak da je preživeo avionsku nesreću u Minhenu 1958. godine.

Nakon igračke karijere, bio je direktor u Mančester junajtedu više od 40 godina.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar