Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Dugo trka za šampiona Srbije nije bila neizvesnija nego ove godine - Crvenu zvezdu i Partizan i dalje razdvaja samo jedan jedini bod.

Nakon remija u 172. večitom derbiju sa 2:2 navijači su odmah pogledali ka tabeli, a tamo su videli da su dva tima gotovo potpuno izjednačena. Obe ekipe imaju po 19 trijumfa, sa tim što Partizan ima remi više u odnosu na crveno-bele (tri nasrpam dva) i logično poraz manje (tri naspram dva).

PROČITAJTE JOŠ

Reči Igora Duljaja pre samog derbija govore da je „parni valjak“ potpuno miran.

„Što se tiče derbija, ne verujem da je ova utakmica presudna. Ona kao i svaka druga utakmica donosi tri boda. U opticaju su još 42 boda, tako da nam je svaka utakmica bitna kao i ova sutrašnja. Naravno, ona je specifična sama po sebi. Ali, ponavljam, ne verujem da je ova utakmica presudna“, rekao je Duljaj pre samog derbija, ali sada to predstavlja još veću istinu.

Do kraja preliminarne faze ligaškog dela sezone ostalo je još samo šest kola, a biće bitnije nego ikada pre da ne dođe do kiksa kod oba tima. Naime, prvoplasirani tim prvenstva će kasnije biti domaćin u tom trećem večitom derbiju u sezoni, pa će izabranici Igora Duljaja imati imperativ pobeda na svim utakmicama do kraja 30. kola.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Tih šest pobeda će verovatno biti preko potrebne, najpre zbog toga što Partizan u poslednjem kolu gostuje Čukaričkom na Banovom Brdu na mestu gde je često tokom poslednjih godina znao da prospe izuzetno bitne bodove.

Nakon preliminarne faze timovi se dele u plej-of ligu i plej-aut ligu, a igra se još sedam kola do kraja šampionata. Za one koji nisu sigurni, više nema deljenja bodova, već ostaju baš ovi kakvi su sada. Tako je Partizan prvoplasiran sa 60 bodova, a Zvezda je druga sa bodom manje. „Parni valjak“ je već otvorio kapije stadiona za meč sa Napretkom kako bi imao što glasniju podršku, a termin meča je pomeren na 16.55 u sredu. To je učinjeno zbog toga što je radni dan, te da bi što više ljudi došlo na tribine.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

Zvezda će imati ozbiljan ispit već u Nišu, ali ukoliko želi da zapreti Partizanu nema prava na kiks. Milojević je svestan „vrućeg krompira“ koji je dobio u ruke ove zime nakon što je Barak Bahar, koji sada deluje kao davna prošlost, uspeo da ugrozi Zvezdinu dominaciju od šest titula zaredom.

Partizan je u boljoj poziciji i zbog međusobnog skora jer je u Humskoj slavio sa 2:1, a onda je na stadionu „Rajko Mitić“ bilo 2:2 što znači da u slučaju istog broja bodova na kraju preliminarnog dela uslediće derbi na stadionu crno-belih. U tom slučaju se gleda međusobni skor da se odredi mesto na tabeli.

Do kraja preliminarnog dela će Partizan još biti domaćin Spartaku iz Subotice i Novom Pazaru, a gostovaće Mladosti, Voždovcu i na kraju Čukaričkom, a poslednja dva kluba su znala da namuče večite.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Zvezda nakon gostovanja u Nišu, čeka Radnički iz Kragujevca na „Marakani“. Na ovom mestu će igrati i protiv IMT, ali i protiv Železničara u poslednjem kolu. Do tada će morati i da „preživi“ neugodna gostovanja Javoru i Radniku iz Surdulice.

Zanimljivo da će prvi put od osamostaljenja Srbije šampion verovatno primiti 28 i više golova, Partizan je već na toj cifri, a Zvezda je primila 22 kola. Ipak, kako je do kraja ostalo 13 kola moguće je da primi barem šest golova. To bi bio pravi presedan koji do tada nije viđen.


Raspored Crvene zvezde i Partizana do kraja ligaškog dela

25. kolo: Partizan – Napredak, Radnički Niš – Zvezda
26. kolo: Mladost Lučani – Partizan, Zvezda – Radnički 1923
27. kolo: Partizan – Spartak Subotica, Javor – Zvezda
28. kolo: Voždovac – Partizan, Zvezda – IMT

29. kolo: Partizan – Novi Pazar, Radnik – Zvezda
30. kolo: Čukarički – Partizan, Zvezda – Železničar

BONUS VIDEO Navijači Partizana na večitom derbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare