Foto: Starsport /Srdjan Stevanovic

Crveno-beli će u 11. kolu Evrolige odigrati utakmicu protiv dvostrukog osvajača ovog takmičenja u poslednje tri godine, Anadolu Efesa, od 20 časova.

Crveno-beli su sa visokim ambicijama ušli u novu takmičarsku godinu, doveden je veliki broj igrača i očekivalo se da baš ova sezona Evrolige bude ta u kojoj će ekipa sa Malog Kalemegdana napraviti iskorak i doći do plej-ofa. Skor 3-7 u prvih 10 kola ne uliva nadu (za sada) da je to moguće, a činjenica da je Miloš Teodosić sa svojih 36 godina najbolje pojačanje i najbolji igrač ovog tima, govori da je došlo vreme da pojedini igrači stave prst na čelo.

PROČITAJTE JOŠ

Efes je prošlo kolo savladao Partizan u utakmici u kojoj su ubacili čak 17 trojki uz 63 odsto uspešnosti, te je izvesno da je skauting tim Janisa Sferopulosa sa pažnjom gledao ovaj duel. Zanimljivo je da je identičan procenat zabeležen u Zvezdinom porazu od Armanija, te se nameće aspekt na koji će crveno-beli morati da obrate pažnju ukoliko žele da preokrenu niz poraza u elitnom evropskom takmičenju. Takođe, način na koji je Partizan izgubio, izuzetno agresivnom odbranom na pleju, izuzetno podseća na ono kako su “manekeni” zautavili Miloša Teodosića te se nadamo nekim rešenjima kojima će se ova situacija izbeći.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„The Trojka“

Kako smo povukli paralele između Armanija i Efesa, nekako je prirodno da obradimo neke detalje sa utakmice koju je Zvezda odigrala u prošlom kolu sa klubom iz Italije. Uzrok poraza u meču ponajviše leži u onoj narodnoj: “Ko se mača lati od mača i strada“.

„Manekeni“ su utakmicu završili sa 63 odsto pogođenih trojki, dok je Zvezda imala skromnih 25%, što bi se reklo stradali su od svog oružja, a zna se da vode po broju pokušanih i da su treći po broju ubačenih trojki u celoj Evroligi. U drugom poluvremenu Armani je pogodio 11 trojki iz 13 pokušaja, te se mora naglasiti da su neki od ovih pokušaja bili pod izuzetnim opterećenjem, ili sa mnogo sreće. S druge strane stekao se utisak da je Teodosić odlično skautiran od strane Olimpije, te da je gostujuća odbrana gotovo svaki put iskakala visoko posle pika sa jasnim ciljem da se spreči pas unutra po svaku cenu, dok su krilni igrači punili reket.

Crvena Zvezda vs Armani Milan Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ovako je sprečena akcija razigravanja Džoela Bolomboja i Majka Tobija, koji su zbirno za celu utakmicu ubacili četiri poena, a u isto vreme pribegavali su otvaranju spolja i dalekometnim šutevima (0/5 za tri zajedno). Više je nego jasno da je Teo glavni pokretač napada crveno-belih, a da je odbrana sa njim na terenu ne funkcioniše baš najbolje. Drugi problem koji Zvezda ima je ograničenost visokih igrača da poentiraju isključivo iz reketa, što je delimično sakriveno magijom Teodosićevog pasa kao i izuzetnim ofanzivnim skokom (drugi u ligi).

Detalj izuzetno bitan za definisanje razloga poraza Zvezde, a koji se može ilustrovati iskazom da je Teodosić na neki način bio sekovan (kada odbrana obori kvoterbeka u NFL-u), dok su visoki igrači oterani daleko od koša i primorani da napadaju dalekometnom paljbom, otkriva nam način na koji će i druge ekipe pokušati da poremente ofanzivu čete sa Malog Kalemegdana.

Crvena Zvezda vs Armani Milan Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Nije tajna da navala nema fluidnost, niti homogenost svaki put kada Teo nije na parketu i nema loptu. U tim momentima se filozofija igre ove ekipe menja, zaborave principi timskog sporta, a na videlo izađe individualizam.

Partija koju je Dejan Davidovac odigrao u ovoj utakmici je sve samo ne slučajna, a možda i najbolji pokazatelj kojim rešenjima će četa Janisa Sferopulosa pribegavati kada se „zmiji odseku i glava i rep“. Davidovac posluje izuzetno efikasno u vremenu i ulozi koju ima u ovom trenutku, te je statistika koju je zabeležio u ovoj utakmici (18 poena, šest skokova, četiri asistencije) sve samo ne slučajna.

Crvena Zvezda vs Armani Milan Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ono što Zvezdi u ovom trenutku treba je svakako bek koji će u velikoj meri da pomogne Teu, u smislu kreacije u onim momentima kada je on pod velikim opterećenjem odbrane. Neko ko bi mnogao igračkim kvalitetima i iskustvom da donese rasterećenje na bekovskoj liniji je Nemanja Nedović, koji poslednje četiri utakmice Evrolige beleži dvocifrenu statistiku.

I još jedno zapažanje… Crvena zvezda igra suvereno najbolju košarku u regionalnom takmičenju što skida deo pritiska (jer najljući rival kaska dve utakmice i prednost domaćeg terena je za sada izvesna), ali i na neki način može da stvori lažnu sliku da je sve dobro. A nije. U utakmici protiv Krke se mogao videte detalj pokušaja kreacije preko Luke Mitrovića. Svaki pik koji je išao preko ovog igrača nastavljao se šort rolom i pasom na liniju penala, odakle je Luka “high-low” asistencijom tražio Džoela Bolomboja pozicioniranom blizu koša.

Standings provided by Sofascore

Sve mečeve Evrolige gledajte na kanalima Sport Kluba, uz SBB na EON i D3 platformama.

BONUS VIDEO Podcast Pick and Roll sa Mićom Berićem EP 6

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar