Aspartam, koji kao zaslađivač može da se nađe u rasnovrsnoj hrani i gaziranim pićima, biće zvanično klasifikovan kao moguće kancerogen saopštavaju iz međunarodne Agencije za istraživanje karcinoma.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je aspartam kao mogući uzročnik raka.
Imajući u vidu da je sve više ljudi gojazno i da u 21. veku imamo preko 50 odsto gojaznih osoba, a 75 odsto sa prekomernom telesnom masom, pribegava se upotrebi zaslađivača koji imaju nižu kalorijsku, odnosno energetsku vrednost, kako bi se se smanjio taj energetski unos kod osoba koje imaju višak kilograma, navodi nutricionistkinja Ana Petrović za N1.
Ona dalje objašnjava da se sa viškom kilograma povećava i rizik za razvoj hroničnih oboljenja poput kardiovaskularnih bolesti, karijesa i dijabetesa, kao i nekih oblika karcinoma.
„Kada uporedimo sastav veštačkih zaslađivača i transmasti prisutnih u pljeskavicama i kombinacijama loših proteina, opet ti zaslađivači koji se vode kao opasni i, još nije dokazano, kancerogeni, imaju bolji sastav od hrane koja sadrži transmastne kiseline“ kaže nutricionistkinja.
Aspartam kao veštački zaslađivač ima oznaku E 951.
Prema prehrambenoj Agenciji za kvalitet hrane i napitaka, on predstavlja aditiv koji je prema smernicama ove Agencije dozvoljen da se primenjuje, kaže Petrović i dodaje da je prema evropskim smernicama dozvoljena količina aspartama 40 miligrama po kilogramu telesne mase, dok je prema američkim smernicama to 50 miligrama po kilogramu telesne mase.
Kada se aspartam use u organizam oslobodi se 10 odsto metanola, 40 odsto fenil-alanina i 50 odsto asparaginske kiseline.
„Kada pogledamo taj sastav, metanol je veoma toksičan i može da bude jedan od izazivača kancera jetre. Ono štro je veći problem je količina koja se unosi aspartam. Ako se unosi u manjim količinama i ponekada, neće izazvati nikakve kontraindikacije. Međutim ako se unosi u većim količinama, a imamo primer da pojedini ljudi piju i po litar dijetalnih napitaka, što znači da unose napitak koji sadrži 600 miligrama aspartama, a onda će se osloboditi 60 miligrama formaldehida, koji je toksičan i definitivno izaziva kancer jetre“, naglašava Petrović.
Dakle, aspartam direktno ne ugrožava zdravlje, ali u svim fiziološkim procesima, kada se oslobodi formaldehid, kada se oslobodi metanol i toksična jedinjenja, može da dođe do toksičnosti jetre.
„U našoj zemlji mnogi ljudi ne koriste šećer u kafi, već koriste veštačke zaslađivače, a pored aspartama koriste saharin, ksilitol, kao i prirodne zamene za šećer poput stevie, agave i meda“, kaže Petrović.
Prema rečima nutricionistkinje, aspartam se nalazi u svim dijetalnim proizvodima, u proizvodima na kojima piše „integralno brašno“, „od celovitih žitarica“, oni koji sadrže ječmeni slad, oni koji sadrže bilo kakve zaslađivače, proizvodi koji su slatkog ukusa, zatim napicima, čak i onima koji se koriste za decu u tetrapaku, svim gaziranim napicima u konzervama, ima ga u svim konditorskim proizvodima.
„Sa veštačkim zaslađivačima treba biti umeren posebno u godinama kada je potrebno prevenirati hronične bolesti. Bolje je tada koristiti cejlonski cimet koji održava normalan nivo šećera u krvi, a ima taj sladak ukus. Takođe preporučuje steviju, koja je zdravija od bilo kog drugog zaslađivača, ali umereno. Deca i sportisti bi trebalo da koriste med ili urme koje mogu da budu odlična zamena, naročito kada se prave zdravi kolači i torte. Važno da se veštački zaslađivači ne koriste u kontinuitetu, nekoliko puta u toku dana.“, smatra Petrović.
Nutricionista dodaje da bi zaista trebalo aspartam izbaciti iz upotrebe jer, ne samo da je potencijalno kancerogen, već kod preterane upotrebe dovodi i do problema sa varenjem, dijarejom, mučninom, javlju se tahikardije i problemi sa snom.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare