Spanać
Spanać; Foto: Anna Ivanova / Alamy / Profimedia

Održavanje oštrog uma ključan je deo zdravog starenja, a na zdravlje našeg mozga utiču brojni faktori, uključujući i ishranu. Iako nijedna namirnica ne može samostalno da spreči demenciju, stanje koje smanjuje pamćenje i sposobnost razmišljanja, nutricionisti se slažu da jedno lisnato povrće zaslužuje posebno mesto na tanjiru: spanać.

Uključivanje salate od spanaća ili zelenog smutija u svakodnevnu rutinu jednostavan je način da podržite zdravlje mozga, piše EatingWell.

Stručnjaci ističu nekoliko ključnih razloga zbog kojih je spanać izvanredna namirnica za smanjenje rizika od demencije.

Poboljšava protok krvi u mozak

Naše ćelije, uključujući i one u mozgu, za energiju zavise od sićušnih struktura zvanih mitohondrije.

„Spanać je bogat nitratima koji pojačavaju protok krvi i kiseonika u mozak za bolji rad mitohondrija“, objašnjava nutricionistkinja Krisi Bart, a prenosi Index.hr.

Velika studija otkrila je da se za svakih 50 miligrama povećanja unosa nitrata iz ishrane rizik od razvoja demencije smanjio za osam odsto, a najveća korist zabeležena je upravo kod nitrata iz povrća poput spanaća.

Podržava pamćenje i fokus

Hronična upala u mozgu poznat je faktor rizika za stvaranje amiloid-beta plakova koji se povezuju s Alchajmerovom bolešću i gubitkom moždanih funkcija.

„Spanać je jedan od glavnih izvora luteina, antioksidansa koji voli mozak i štiti neurone od stresa, podržava pamćenje i fokus“, ističe nutricionistkinja Kejti Šimelfening.

Istraživanja potvrđuju da su osobe s višim nivoima luteina imale manje promena na mozgu povezanih s Alchajmerovom bolešću, što ukazuje na zaštitnu ulogu ovog antioksidansa.

Prirodni je izvor folata

„Samo pola šoljice kuvanog spanaća osigurava otprilike jednu trećinu vaše dnevne potrebe za folatom, vitaminom B ključnim za zdravu funkciju mozga“, kaže nutricionist Hennis Tung.

Dok je uloga folata u razvoju mozga fetusa odavno poznata, novije studije pokazuju da je jednako važan i kasnije u životu. Starije osobe s nedostatkom folata imaju veći rizik od demencije, verovatno zbog njegove uloge u smanjenju nivoa homocisteina i podršci popravka DNA u moždanim ćelijama.

Jača vezu između creva i mozga

Zdravlje naših creva direktno je povezano sa zdravljem mozga. Ishrana bogata fitohemikalijama, korisnim jedinjenjima iz biljaka poput spanaća, može povećati antioksidativnu aktivnost u crevima i smanjiti upale. Uz to, bakterije u crevima fermentiraju vlakna iz spanaća i proizvode kratkolančane masne kiseline koje dodatno smanjuju upale i štite nervni sistem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare