Istraživači sa "Edith Cowan University" (ECU) u zapadnoj Australiji otkrili su da samo dve porcije voća dnevno smanjuju rizik za razvoj dijabetesa tip 2 za čak 36 odsto.
„U ovom istraživanju dokazali smo povezanost između unosa voća i bolje osetljivosti na insulin“ – rekla je autorka studije dr Nikola Bondono, što znači da su ispitanici koji su konzumirali više voća morali da nadoknade i manje insulina kako bi smanjili nivo glukoze u krvi.
Ovo otkriće je, dodaje dr Bondono, posebno važno jer visok nivo cirkulišućeg insulina (hiperinsulinemija) može da ošteti krvne sudove i osim sa dijabetesom povezuje se i sa visokim krvnim pritiskom, gojaznošću i mnogim srčanim bolestima, prenosi N1.
„Mnogi pogrešno veruju da bi osobe sa dijabetesom trebalo da izbegavaju voće, ali ova studija je dokazala suprotno“, kaže dr Bondono i dodaje da je voće izvrsno za smanjenje rizika od dijabetesa, jer je puno vlakana i prirodnog šećera.
Ipak, upozorava ona, osobe koje boluju od dijabetesa bi trebalo da pripaze na unos suvog voća i raznih voćnih sokova, jer su mnogo koncentrisaniji izvori šećera od samog voća.
„Voćni sok je često samo koncentrisani šećer bez vlakana i u telu često reaguje isto kao gazirana pića puna šećera“, objasnila je dijetetičarka iz Medicinskog centra UCLA dr Dajna Elise Hunes za Healthline.
Iako su, kaže ona, malo zdraviji od gaziranih napitaka, voćni sokovi su po svojoj nutritivnoj vrednosti bliži njima nego voću koje sadrži mnoge mikrohranjive sastojke.
„Dijabetes tip 2 može da se spreči ili odgodi promenom načina života“, podsetila je dr Elise koja svima s tim stanjem preporučuje mršavljenje i značajno povećanje telesne aktivnosti.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: