Povrće u koje se kardiolog kune

Zdravlje 01. jul. 202118:29
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Uvek je dobro jesti što više povrća, jer dobro znamo koliko blagotvorno utiče na organizam. Jedna vrsta popularnog povrća, koje je i odličan začin, posebno je značajna za zdravlje našeg srca, po mišljenju kardiologa. U pitanju je beli luk.

Prema dr Stivenu Gandriju, kardiologu, beli luk je jedna od potcenjenih namirnica koje su ključne za zdravo srce.

Pročitajte još:

Ovo povrće je izuzetno zdravo za naš probavu, a to utiče i na naš kardiovaskularni sistem. Beli luk je bogat probiotičkim vlaknima koja su neophodna za unmožavanje dobrih bakterija u crevima.

Prema studiji objavljenoj u Journal of Cardiovascular Disease Research, dokazano je da probiotici upravljaju holesterolom u krvi tako što smanjuju njegovu proizvodnju, razgrađuju žučne kiseline u jetri, pa čak i „jedu“ višak holesterola kao izvor hrane.

„Ne samo da je beli luk odličan probiotik, već ima i antibakterijska svojstva. To objašnjava zašto oni koji jedu dosta belog luka imaju malo plaka u arterijama, koji često dovodi do bolesti“, kaže dr Gandri za Mind body green.

beli luk
Foto: EPA-EFE/DAVID CHANG

Infektivna teorija bolesti srca navodi da bi izlaganje određenim zaraznim agensima, poput virusa, bakterija i parazita, moglo dovesti do nakupljanja plaka (ateroskleroze) i na kraju bolesti koronarnih arterija.

Ali pošto beli luk sadrži protivupalna, antibakterijska i antivirusna svojstva, njegovo jedenje može smanjiti rizik od razvoja infekcije, a time i rizik od razvoja srčanih problema.

„Imao sam nekoliko pacijenata za koje sam smatrao da sigurno imaju dosta plaka, ali ih nisu imali na angiografiji“, kaže dr Gandri.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar