Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jezivi postovi na društvenim mrežama zloglasnog profesora.

Profesor Arhitektonskog fakulteta Vladimir Parežanin, od prošle godine je u centru skandala, nakon što ga je nekoliko studentkinja optužilo za seksualno zlostavljanje.

Podsetimo, za ceo slučaj saznalo se nakon što je na društvenim mrežama osvanula anketa pod nazivom „Ne osećam se bezbedno u sali profesora Vladimira Parežanina“ – a kojoj je za cilj da se sve žrtve seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu jave.

Na Instagram nalogu koji je napravljen samo za ovu situaciju, pojavile su se ispovesti anonimnih studenata o situacijama kroz koje su oni prolazili i o seksualnom nasilju koje su doživeli od strane profesora i asistenata na fakultetu.

Pročitajte više

Anketa je i dalje aktivna kao i profil, što pokazuju storiji od pre dva dana, na kojima je objavljeno da profesor drži časove fotografije srednjoškolcima u okviru programa „Zvezdarijada“, koji se održava na opštini Zvezdara.

Takođe su podeljeni postovi sa profesorovog Instagrama koji imaju dosta upitan sadržaj.

Seksualne konotacije i neprimereno ponašanje su bila svakodnevnica za mnoge studente.

Iako je protiv profesora podignuta optužnica i isključen je iz ispitnih obaveza na fakultetu, očigledno ga to ne sprečava da učestvuje u drugim programima poput „Zvezdarijade“.

Adminka Instagram stranice je poslala mejl organizatorima naglašavajući da je neprimereno da profesor koji se krivično goni, bude u kontaktu sa mladima.

Foto: Printscreen Instagram/anketa_arh.bg

Studentkinje su imale različita iskustva sa profesorom, ipak, mahom je svima upućivao neprimerene komentare i neretko ih dodirivao. Neke od njih su odlučile da nadležnim organima prijave slučaj i krivično terete profesora, dok su druge anonimno podelile svoja traumatična iskustva.

Pročitajte više

Portal Nova.rs je nekoliko puta objavljivao priče studentkinja, koje su odlučile da progovore o onom što su doživele i doprinele tome da se pokrene istraga protiv osumnjičenog profesora.

***

Bonus video: Dekan Arhitektonskog fakulteta: Optuženi profesor biće suspendovan