Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstcok

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv V.P. profesora na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu zbog izvršenja dva krivična dela polno uznemiravanje. Pomenuti slučaj uznemirio je javnost u Srbiji, a studentkinje su anonimno ispričale kako se odvijalo seksualno zlostavljanje.

Studentkinje su imale različita iskustva sa profesorom, ipak, mahom je svima upućivao neprimerene komentare i neretko ih dodirivao. Neke od njih su odlučile da nadležnim organima prijave slučaj i krivično terete profesora, druge su anonimno podelile svoja traumatična iskustva.

Pročitajte još:

Portal Nova.rs podseća na neke od priča studentkinja, koje su odlučile da progovore o onom što su doživele i doprinele tome da se pokrene istragu protiv osumnjičenog profesora.

„Svi u tom kabinetu su znali šta se dešavala. Profesor i asistent su praktično sve zajedno radili. Kada dođete u konflikt sa jednim od njih, to znači da ste se sukobili i sa drugim. Oni tada čak ne žele sa vama da razgovaraju putem poruka, već jedino uživo, tada vas zlostavljaju. Imali smo skoro situaciju da je asistent profesora zapratio koleginicu na Instagramu, međutim, ona nije htela da mu uzvrati. Ipak, nakon što ga je upitala nešto vezano za radove, a što joj je bilo bitno zbog rokova, na našoj platformi „timsku“, on je namerno otišao oflajn. Tada je morala da ga zaprati da bi dobila odgovor“, rekla je jedna od devojaka ranije za Nova.rs.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iskustva pojedinih studentkinja bila su zastrašujuća.

„Došla sam na faks biciklom i zadihana se popela u salu, noseći ranac i mini pumpu od bicikla u rukama. Kasnim, ulazim u salu gde, (ime poznato redakciji) već nešto priča i kad me je video počeo je da pravi seksualne konotacije na moju pumpu od bicikla i moju zadihanost“, navela je jedna studentkinja.

Druga je istakla da je osumnjičeni često dodirivao studentkinje na predavanjima.

Pročitajte još:

„Ponaša se neprimereno i pravi neprijatne komentare prema devojkama u njegovoj sali. Priđe devojkama previše blizu i ispipa im kosu, ramena.. Na čašu je napravio komentar kako muški ne trebaju da nose šorc na fakultetu, dok je to potpuno drugačije ako devojke nose suknje“, rekla je studentkinja.

Jednom prilikom je čak prikazao eksplicitne fotografije na ekranu kompjutera tokom predavanja.

„Pohotno gledanje studentkinja, dodirivanje za ruku, rame, gde uopšte nije potrebno i time čini da se osećate neprijatno, daje dvosmislene i lascivne komentare. Prošle godine kada je predavanje bilo onlajn podelio je ekran sa eksplicitnim sadržajem – polni organi muškaraca i žena“, napisala je jedna devojka na društvenim mrežama.

„Imali smo zajedničko predavanje na predmetu gde mi je (ime poznato redakciji) prišao s leđa, naslonio bradu na moje rame, pribio se uz moja leđa i postavio neko irelevantno pitanje tipa: „Zašto stojite?“ Dok je možda 30 odsto od nas 100 pristunih u tom trenutku sedelo. Drug, kolega je primetio šta se dešavala pa mi je ponudio da sednem, te se profesor sklonio“, jedna je u moru ispovesti studentkinja.

„Profesor je vrlo često grlio studentkinje, pa tako i mene. Pored toga imala sam situaciju kada sam donela rad na konsultacije, gde je on tražio moje naočare da bi se slikao. Posle svake slike pokazao mi je i pitao me: „Jel tebi ovo seksi? Jel sam ja tebi seksi?“, navodi se u ispovestima.

Foto:Shutterstock/Screenshot/Instagram/anketa_arh.bg

Podsetimo, za ceo slučaj saznalo se nakon što je na društvenim mrežama osvanula anketa pod nazivom „Ne osećam se bezbedno u sali profesora (ime poznato redakciji)“ – a kojoj je za cilj da se sve žrtve seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu jave.

Na Instagram nalogu koji je napravljen samo za ovu situaciju, pojavile su se ispovesti anonimnih studenata o situacijama kroz koje su oni prolazili i o seksualnom nasilju koje su doživeli od strane profesora i asistenata na fakultetu.

Uprava fakulteta istakla je da nisu znali za dešavanja na Arhitektonskom.

VIDEO: Akcija MUP – zaplena droge i hapšenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar