Ben je drugi najstariji čovek na svetu
Foto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Naučnici su ustanovili da stanovnici "plave zone" su najdugovečniji, osnosno oni koji žive u ovim delovima sveta - Okinava u Japanu, Sardinija u Italiji, ostrvo Ikarija u Grčkoj, Loma Linda na jugu Kalifornije i Nikoja na pacifičkoj obali Kostarike. Međutim, i drugi krajevi sveta imaju svoje rekordere i ljude koji su doživeli stotu. 

Ben Ngemani Mabuza zvanično je drugi najstariji čovek na svetu. Rođen je 4. aprila 1913. godine i zvanično ima 111 godina. Muškarac iz Južne Afrike koji živi u selu Silobela kaže da je njegov recept za dugovečnost zasnovan na ishrani. 

Naime, Ben kaže da je redovno jeo ovsenu kašu, meso i afrički spanać svaki dan. Misli da su mu redovne životne navike i dobra ishrana omogućile da doživi duboku starost. 

Ben je rođen 1913. godine
Foto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

„Ja sam odrastao na farmi i od malih nogu sam bio fizički aktivan. Okruženje, hrana i težak rad, sve je uticalo na moje godine“, rekao je Ben.

Pročitaj još

Možda je Ben doživeo neverovatne godine, ali starost za njega nije bila srećna. Izgubio je desetoro dece od dvanaestoro i ostao je udovac. Kako je rekao za „News24“ sve u životu ima svoju cenu, ali neki cene se skupo plaćaju. 

Benova slika
Foto: Jam Press / Jam Press / Profimedia

Jedini zdravstveni problem koji Ben trenutno ima je sa nogama koje nisu funkcionalne kao što su nekad bile. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare