Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; hidmet.gov.rs

Izgleda da je to to od "prave zime".

RHMZ je izbacio prognozu za februar „iz dana u dan“, a za početak meseca i posebnu najavu.

Već prvi dan februara 2023, sreda (01.02.), biće najtopliji dan u sedmici sa maksimalnom temperaturom od 7 do 13 °C – u toku dana će biti suvo, a uslova za mešovite padavine ponovo će biti u toku noći i u četvrtak. U Vojvodini i istočnoj Srbiji duvaće pojačan severozapadni vetar. Slične vremenske prilike, navodi se, obeležiće celu prvu dekadu februara, ali uz malo nižu dnevnu temperaturu (od 0 do 7 °S). Severozapadni vetar će ponovo dostizati olujnu jačinu u petak (03.02.), a ukupna količina padavina u nizijama će biti mala, dok se na planinama očekuje dalјe postepeno povećavanje snežnog pokrivača.

Foto:hidmet.gov.rs

Meteorolog Goran Mihajlović rekao je za RTS da će narednih dana u Srbiji biti toplije, u nekim mestima i do 10 stepeni, a da nas već sledećeg vikenda očekuje hladnije vreme uz susnežicu i sneg.

„Tako da još možemo računati na malo snega krajem sledeće sedmice i narednog vikenda, a onda bismo nakon toga u prvih 10-15 dana februara imali hladno vreme, ali bez padavina, uz neke umerene jutarnje mrazeve“, naglašava Mihajlović.

Ipak, „pravu zimu“ izgleda ne treba očekivati ni u februaru. Prema sezonskoj prognozi RHMZ, očekuje nas blaži i prosečno vlažan februar, s malom verovatnoćom za pojavu umerenih i jakih jutarnjih mrazeva.

Foto:hidmet.gov.rs

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka za oko 1.5ºC, a srednja maksimalna temperatura vazduha imaće vrednosti u proseku više za oko 1.8ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha oko 2.3ºC, a maksimalne oko 9.4ºC.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 9 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 37 mm.

Pročitajte još:

„Kada posmatramo one opšte karakteristike februara, ipak bi druga polovina februara bila nešto iznad proseka i što se tiče temperature i padavina – u okvirima proseka, što nam govori da bismo ipak imali nešto toplije vreme i da je možda sad rano zaključiti da je ovo bio najhladniji period zime. Sačekaćemo svakako da prođe zima pa da analiziramo“, rekao je Mihajlović, dodajući da nema naznaka da ćemo imati neki novi hladni talas.

***
Bonus video: Podcast Život na srpskom – Sara Botić

Komentari

Svi komentari (1)