Foto: Shutterstock

Godišnja prognoza globalne temperature Met Office za 2023. sugeriše da će sledeća godina biti jedna od najtoplijih godina na Zemlji.

Britanska meteorološka služba objavila je da će globalna temperatura u 2023. desetu godinu zaredom biti za najmanje jedan stepen viša u odnosu na prosek u predindustrijskom periodu (1850-1900) – ovog puta procena je da će biti između 1,08 °C i 1,32 °C (sa centralnom procenom od 1,20 °C) viša, navodi Met Office.

Stepen toplije možda i ne izgleda mnogo, međutim takva promena na globalnom nivou već je izazvala katastrofalne klimatske efekte. Osim toga, to je prosek za celu planetu – neke regione su mnogo teže pogodile klimatske promene od drugih.

„Ove godine smo se suočili sa nekoliko dramatičnih vremenskih katastrofa koje su odnele previše života i sredstava za život i narušile bezbednost i infrastrukturu zdravlja, hrane, energije i vode“, rekao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (WMO) Peteri Talas, prenosi The Verge. „Jedna trećina Pakistana je bila poplavljena, sa velikim ekonomskim gubicima i ljudskim žrtvama. Rekordni toplotni talasi zabeleženi su u Kini, Evropi, Severnoj i Južnoj Americi. Dugotrajna suša na Rogu Afrike preti katastrofom.“

Pročitajte još:

Faktor koji će uticati da 2023. bude značajno toplija je i to što bi do aprila trebalo da završi La Ninja (La Niña), trogodišnji fenomen koji ima efekat hlađenja planete. Dr Nik Danston iz Met Officea, koji je vodio prognozu globalne temperature za 2023. godinu, napomenuo je da je efekat produžene La Ninje uticao na globalnu temperaturu u poslednje tri godine.

„La Ninja ima privremeni efekat hlađenja na globalnu prosečnu temperaturu. Za sledeću godinu naš klimatski model ukazuje na kraj tri uzastopne godine La Ninje sa povratkom na relativno toplije uslove u delovima tropskog Pacifika. Ova promena će verovatno dovesti do toga da globalna temperatura 2023. bude toplija od 2022.“, napominje Danston.

S takvom prognozom, 2023. nastavlja seriju najtoplijih godina u istoriji, koja je počela 2014. godine. Tada su prvi put globalne temperature premašile 1,0°C iznad predindustrijskog perioda.

„Do sada je 2016. bila najtoplija godina od početka posmatranja, 1850. godine. A 2016. je bila godina El Ninja u kojoj je globalna temperatura bila povećana toplijim vodama u delovima tropskog Pacifika. Bez El Ninja koji bi povećao globalnu temperaturu, 2023. možda neće biti rekordna godina, ali sa povećanjem globalnih emisija gasova staklene bašte koje se nastavlja ubrzano, verovatno će biti još jedna značajna godina u nizu“, rekao je prof. Adam Scaife, šef odeljenja za dugoročne prognoze u Met Officeu.

***

Bonus video: Podcast Život na srpskom – Sara Botić, meteorološkinja