Poreklo crno-belog izazova mračnije je nego što ste mislili

Podeli:
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Crno-bele fotografije žena su preplavile Instagram - možda ste i vi ili vaše drugarice "prihvatile izazov" i objavile svoju fotku u znak ženske solidarnosti. Međutim, iako se mislilo da je ovo ideja izazova, zapravo je istina daleko mračnija.

Heštag #challengeaccepted trenutno ima oko 4,5 miliona objava na Instagramu, a slavne ličnosti koje su takođe učestvovale su Dženifer Lopez, Dženifer Eniston, Eva Longoria, i mnoge druge.

*

Međutim, ubrzo se otkrilo pravo poreklo ove viralne ideje. Korisnik Instagrama @beelzeboobz otkrio je da je izazov nastao u Turskoj kako bi se podigla svest o ubistvima žena, koja su u ovoj zemlji u porastu.

„Turci se svaki dan probude i vide crno-belu fotografiju žene koja je ubijena na svojim Instagram fidovima, u novinama, na TV ekranima“, piše u postu.

„Crno-beli izazov počeo je kao način da žene podignu svoj glas. Da se ​​solidarišu sa ženama koje smo izgubili. Da bi pokazale da bi jednog dana, to mogla biti njihova slika koja je objavljena u novinama u crno-belom filteru“, naglasio je ovaj mladić.

Pročitajte još:

Nasilje nad ženama i takozvana „ubistva iz časti“ su duboko ukorenjeni i gorući problem u Turskoj. Prema istraživanju iz 2009. godine, 42% turskih žena starosti od 15 do 60 godina pretrpelo je fizičko ili seksualno nasilje od strane svojih muža ili partnera. Svake godine problem se pogoršava: u 2019. godini ubijene su čak 474 žene, uglavnom od strane partnera i rođaka, što je najviša stopa u deceniji. Očekuje se da će cifre za 2020. godinu, na koje će uticati i pandemija koronavirusa, biti još veće.

Nedavno su žene Turske izašle na ulice zbog ubistva Pinar Gultekin (27), studentkinje. Njeno telo otkriveno je u šumi u egejskoj provinciji Mugla u utorak. Prema turskim medijima, njen bivši partner Cemal Metin Avci ju je pretukao i zadavio, a zatim njeno telo zapalio u kanti za smeće i prekrio ga betonom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar