Kakvo nas vreme očekuje danas? Vremenska prognoza Marka Čubrila

Lifestyle 26. jun 202209:12 > 11:39
Podeli:
Pljusak u Beogradu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Juče nas je sve uhvatilo nevreme - da li nastavljamo u tom pravcu?

Najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila najavljuje pojavu nestabilnosti na istoku zemlje, a u narednim danima veoma tople “tropske noći”.

Danas se nestabilnosti očekuju uglavnom na istoku regiona. Od nedelje, tj. danas, pretežno suvo i svaki dan sve toplije tako da će maksimumi vrlo brzo ponegde biti i preko +35 stepeni Celzijusovih uz veoma tople “tropske noći”.

Lokalno može biti pojave izolovanih, ali vrlo jakih grmljavinskih pljuskova koji mogu doneti i pojavu grada.

Neke naznake za moguće osveženje se naziru tek 4. ali se jasniji signal trenutno vidi tek posle 6.7.

U nedelju i dalje umereno toplo, ponegde nad istokom regiona uz grmljavinske pljuskove, dok će nad ostalim delom regiona preovlađivati sunčano uz malu šansu za lokalan pljusak. Oba dana na jugu regiona i duž obale Jadrana pretežno suvo. Sutra vetar seveozapadni, krajem dana u slabljenju. Dnevni maksimum do +24 do +30 stepeni Celzijusa.

Od nedelje ka nama će ojačati polje anticiklona preko kojeg će se iz severne Afrike pokrenuti strujanje veoma toplog vazduha tako da će preovlađivati sunčano i sve toplije i već sredinom nedelje nad većim delom regiona (osim preko 800mnv) maksimumi će biti oko ili malo preko +35 stepeni Celzijusa.

pročitajte još:

Tokom cele sledeće nedelje veoma do ekstremno toplo, neki od modela sugerišu da bi maksimumi mogli dostizati i oko +38 stepeni Celzijusa i to u hladu, tako da će ovo biti jedan veoma jak i dugotrajan vreo talas.

Osim vrelih dana stižu i neugodno tople noći gde će minimumi najčešće ostati iznad +20, a lokalno i iznad +25 stepeni Celzijusa te osim u predelima preko 800mvn neće biti ni noćnog osveženja.

Atmosfera neće biti sasvim stabilna i ponegde i to uglavnom na zapadu, severu i brdsko-planinskom delu regiona na malom prostoru može doći do razvoja snažnog kumulonimbusnog sistema koji će doneti obilnu kišu, snažnu grmljavinu u pojavu tuče/leda ali bez osveženja jer će biti reč o topičnim termičkim nepogodama.

Negde posle 04.06. modeli polako počinju davati signal za promenu sinoptike koja bi nam moglo daneti osetnije osveženje ali je ono za sada izvesnije negde oko 06.07. kada bi mogao započeti svežiji i nestabilan period, piše Marko Čubrilo na svojoj Facebook stranici.

Posle nestabilnog i umereno toplog vikenda pred nama je prvi jak, vreo, talas ovog leta koji će potrajati barem 10-tak dana, dok je konkretnije osveženje moguće tek negde posle 6. jula. A, na RHMZ-o ta prognoza izgleda ovako.

Vremenska prognoza Foto:RHMZ

***

Komentari

Vaš komentar