Ako je ljuska jajeta previše vruća, na njoj možemo opeći prste prilikom guljenja.
Takođe, toplom jajetu teže ćemo odstraniti opnu…
Da ne opečete prste i postanete razdražljivi, donosimo vam jednostavan postupak koji daje najbolje rezultate. Za savršeno guljenje jaja potrebno je napraviti sljedeće:
Mnogi će reći da je za kuvanje tvrdo kuvanog jaja najbolje staviti hladno jaje u hladnu vodu te čekati da voda provri. Ali iskustva korisnika na internetu pokazala su da ćete jaje lakše oguliti ako hladna jaja iz frižidera pažljivo uronite u vruću vodu. Jaje se neće razbiti ako ga budete uranjali u vodu uz pomoć kašike ili varjače.
U vruću vodu dodajte čajnu kašičicu sode bikarbone. Soda bikarbona povećava alkalnost vode, što pomaže pri opuštanju belanca od unutrašnje opne jaja te tako olakšava guljenje. Nakon što stavite sodu bikarbonu u vodu, pustite da se jaje kuva oko 12 minuta.
Potom izvadite jaja iz vode, ohladite ih i uživajte u laganom guljenju. Ako kuvano jaje uronite u hladnu vodu s komadićima leda, zaustavićete proces daljnje termičke obrade, te si dodatno olakšati guljenje, piše Punkufer.
***
Bonus video: Uskršnja ostrva, Rapa Nui
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: