Film o hobotnici više me naučio o sreći od filmova o ljudima

Lifestyle 07. okt. 202020:42 > 20:42
Podeli:
MY OCTOPUS TEACHER
Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Najbolja stvar koju možete da priuštite sebi nakon haotičnog dana bez kraja je Netflixov dokumentarac "My Octopus Teacher" koji je sniman 10, a montiran četiri godine.

Koliko smo istrošeni, roviti, na ivici? Koliko ljudi poznajete koji samo što nisu pretekli na drugu stranu i zauvek prigrlili mrak? Jedan od njih je bio i autor dokumentarca „My Octopus Teacher“ – Kreg Foster.

Pročitajte još:

Kad je shvatio da mora da napravi drastičan preokret u životu da bi ostao živ i zdrav za sebe i svoju porodicu, 2010. se preselio na obalu okeana gde je odrastao. Počeo je da roni na dah, bez ronilačkog odela, u hladnoj vodi i dubine su postale deo njegove svakodnevice. Tamo je prvi put video nju – malu hobotnicu koja se krila od predatora. Počeo je da je prati, ali mu je pobegla. Nakon toga, još 26 dana joj je ulazio u trag i pokušavao da stekne njeno poverenje. Svaki put bi našla način da mu utekne, a onda odjednom kao da joj je nešto kliknulo – prišla mu je i pustila pipak prema njemu. Nežno ga je dodirnula i tu počinje neobično prijateljstvo Krega i hobotnice.

MY OCTOPUS TEACHER
Foto: Netflix / Everett / Profimedia

Nemoguće je da se ne osetiš pomalo čudno dok svedočiš razvijanju odnosa između čoveka i glavonošca. Ovaj film je lako mogao da sklizne u još jedan obrazac otkrivanja ljudske svrhe povratkom prirodi, ali nije. Umesto toga on je dirljivo svedočanstvo o prijateljstvu između dve vrste kakvo teško da ćemo ikad više videti.

MY OCTOPUS TEACHER
Foto: Netflix / Everett / Profimedia

I iako se znalo da su hobotnice izuzetno pametne, ono što Foster otkriva na svom putu nadmašuje domete nauke, baš zato što predmet svoje fascinacije doživljava lično. Ona mu postaje vodič, mentor i uči ga važnim lekcijama o tome koliko je život krhka igra, ali i o dubokoj vezi čoveka i prirode.

Oni koji su očekivali naučni dokumentarac su možda bili razočarani jer „My Octopus Teacher“ nije to, on je ljubavna priča. Kao i za većinu drugih, obavezno spremite maramice, jer nakon klimaksa slede suze. Nećemo spojlovati. Ako se spremate da gledate, sve što treba da znate je da ćete neprekidno osećati smenu sreće, tuge, ljubavi, straha, olakšanja,…mi nakon ovog filma želimo svakom da nađe neku svoju hobotnicu.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar