Foto: Shutterstock

Nikoljdan, praznik i krsna slava gotovo polovine pravoslavnih Srba, već kuca na vrata. Koja jela spremati u vreme posta i za sam slavski ručak? Da bi bila kompletna slavska trpeza, mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu, posno glavno jelo i posne slatkiše. Dabome, svečarska sofra se ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina.

Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana sve do 19. decembra, napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika, što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste. Ovo je istovremeno i apel da makar deo predloženih posnih jela, inače veoma zdravih i ukusnih, po lošem običaju ne zaboravimo sa slavskim danom i uključimo u našu redovnu ishranu tokom godine.

O autoru

Majstor amater: Namaz od skuše zdrav, jeftin i postan!

Uz ovaj prukusni riblji namaz pripremite prepečen hleb, a još bolji su brusketi sa belim lukom koje ja naprosto obožavam i obavezno preporučujem uz ovakve namaze. Meso skuše ima, odmah posle haringe i tune, najbolji izvor omega 3 masnih kiselina. Pretvoreno u paštetu, idealno je jelo za prejela. Nije skupo, a namaz od nje može se napraviti i od ostataka pečene skuše koje nismo pojeli za ručak. Kako god okrenete, ovo jelo je lagano, zdravo i ukusno, a još rentabilno i jeftino. To se ne potcenjuje. Oskudacija je!

Sastojci:

Za kuvanje ribe:

1 kg skuše

2 dl belog vina

2 lista lovora

3 čena belog luka – sitno naseckanog

Još recepata Majstora amatera

Za pripremu paštete:

1 dl maslinovog ulja

3 čena belog luka – sitno naseckanog

5-6 maslinki – usitnjenih

1 kaščica origana

1 trećina veze sveže mirođije

so i biber

Priprema:

KORAK 1: Skuše preliti vinom i vodom da ogreznu, pa dodati začine (lovor, 3 čena belog luka). Sve kuvati 20-ak minuta na srednjoj vatri, pa ribu izvaditi iz posude. Ohladiti je, pa odstraniti kosti iz nje.

KORAK 2: Pola otkošćenog mesa skuše, zajedno sa maslinovim uljem, belim lukom, maslinkama, mirođijom i origanom, dobro izmiksati štapnim mikserom da postane kremkast. Drugu polovinu nagrubo izgnječiti viljuškom, pa ih mešanjem obe dobro sjediniti. Na kraju sve posoliti i pobiberiti po ukusu.

Foto: Shutterstock

Posluženje

Servirati u neku lepu činiju sa kriškama limuna. Pripremiti prepečen crni, raženi hleb, a još bolji su brusketi sa belim lukom koje ja naprosto obožavam i obavezno preporučujem uz ovakve namaze.

Foto: Shutterstock

Ugođaj će biti potpun ukuliko pripremite i domaće somun-lepinje.

Predlog i drugih posnih predjela i priloga:

Krompiruša

pita krompiruša majstor amater
Foto: Vladislav Mitić

Brusketi sa belim lukom

Brusketi sa belim lukom i topljenim sirom, Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Pašteta od patlidžana najbolja sa brusketima

Foto: Shutterstock

Ratatuj

Majstor amater
Foto: Shutterstock

Rizi-bizi

Rizi bizi na crveno-kremasti pirinac na mediteranski nacin
Rizi bizi na crveno-kremasti pirinač na mediteranski nacin FotoShutterstock

Riblja pljeska – ukusna, zdrava i jeftina

Foto: Shutterstock

Za dane posta flekice sa kupusom

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Dalmatinsko ili dunavsko varivo

Foto: Shutterstock

Bukovače – dopušteno „meso“ u vreme posta

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

Sutra:

Majstor amater: Moju alasku čorbu jedu kao glavno jelo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Slatka keleraba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar