Nikoljdan, praznik i krsna slava gotovo polovine pravoslavnih Srba, već kuca na vrata. Koja jela spremati u vreme posta i za sam slavski ručak? Da bi bila kompletna slavska trpeza, mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu, posno glavno jelo i posne slatkiše. Dabome, svečarska sofra se ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina.
Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana sve do 19. decembra, napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika, što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste. Ovo je istovremeno i apel da makar deo predloženih posnih jela, inače veoma zdravih i ukusnih, po lošem običaju ne zaboravimo sa slavskim danom i uključimo u našu redovnu ishranu tokom godine.
Uz ovaj prukusni riblji namaz pripremite prepečen hleb, a još bolji su brusketi sa belim lukom koje ja naprosto obožavam i obavezno preporučujem uz ovakve namaze. Meso skuše ima, odmah posle haringe i tune, najbolji izvor omega 3 masnih kiselina. Pretvoreno u paštetu, idealno je jelo za prejela. Nije skupo, a namaz od nje može se napraviti i od ostataka pečene skuše koje nismo pojeli za ručak. Kako god okrenete, ovo jelo je lagano, zdravo i ukusno, a još rentabilno i jeftino. To se ne potcenjuje. Oskudacija je!
Za kuvanje ribe:
1 kg skuše
2 dl belog vina
2 lista lovora
3 čena belog luka – sitno naseckanog
Za pripremu paštete:
1 dl maslinovog ulja
3 čena belog luka – sitno naseckanog
5-6 maslinki – usitnjenih
1 kaščica origana
1 trećina veze sveže mirođije
so i biber
KORAK 1: Skuše preliti vinom i vodom da ogreznu, pa dodati začine (lovor, 3 čena belog luka). Sve kuvati 20-ak minuta na srednjoj vatri, pa ribu izvaditi iz posude. Ohladiti je, pa odstraniti kosti iz nje.
KORAK 2: Pola otkošćenog mesa skuše, zajedno sa maslinovim uljem, belim lukom, maslinkama, mirođijom i origanom, dobro izmiksati štapnim mikserom da postane kremkast. Drugu polovinu nagrubo izgnječiti viljuškom, pa ih mešanjem obe dobro sjediniti. Na kraju sve posoliti i pobiberiti po ukusu.
Posluženje
Servirati u neku lepu činiju sa kriškama limuna. Pripremiti prepečen crni, raženi hleb, a još bolji su brusketi sa belim lukom koje ja naprosto obožavam i obavezno preporučujem uz ovakve namaze.
Ugođaj će biti potpun ukuliko pripremite i domaće somun-lepinje.
Pašteta od patlidžana najbolja sa brusketima
Riblja pljeska – ukusna, zdrava i jeftina
Za dane posta flekice sa kupusom
Dalmatinsko ili dunavsko varivo
Bukovače – dopušteno „meso“ u vreme posta
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Majstor amater: Moju alasku čorbu jedu kao glavno jelo
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: Slatka keleraba