Majstor amater: Pašteta od patlidžana najbolja sa brusketima

Gastro 13. jun. 202111:49
Podeli:
Foto: Shutterstock

Pašteta od patlidžana odlično ide sa tostom, prepečenim raženim hlebom, a stari dobri uštipci su stvoreni za nju. Veoma lepo se slaže i sa dobarim roštiljem.

Što se mene tiče brusketi sa belim lukom i ovaj fantastičan namaz su idealna kombinacija. Toliko dobra da se uvek „razvalim“ od te klope.

O autoru:

Kako sam to ovde već ranije rekao, za mene su patlidžani i pečurke uspešna zamena za meso. Otuda je i pašteta od ovog sjajnog „mesnatog“ povrća, nalik namazu nekog laganog, na primer pilećeg mesa. Začini i maslinovo ulje daju ovom jelu doista jednu retku i neobičnu mešavinu aroma i ukusa.

Sasvim dovoljan razlog da zasučemo rukave. Zar ne?

Sastojci:

1.5 kg patlidžana

so

4-5 čena izgnječenog belog luka

1 veza iseckanog svežeg peršuna

Sok od 1 limuna

malo soja sosa

1,5 dl maslinovog ulja

Foto: Shutterstock

Priprema

KORAK 1: Patližane raseći po dužini na polovine. Zaseći, sa unutrašnje strane „meso“ patlidžana, unakrst na kockice. Usoliti ih, pa ostaviti 30-tak minuta da puste vodu, a zatim ocediti i posušiti. Politi ih maslinovim uljem i peći u rerni na 180 stepeni C – 30 do 40 minuta (zavisno od veličine). Gotov je kada potpuno smekša.

O autoru:

KORAK 2: Pečen patlidžan prohladiti, pa kašikom odvojiti meso patlidžana i koru odstraniti. Dodati beli luk, limunov sok, malo soja sosa i malo bibera. Uz postepeno dodavanje ulja sve ispasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Probati i dosoliti ako je potrebno.

Kada se namaz ohladi, prebaciti ga u činiju ili teglu sa poklopcem, pa čuvati u frižideru.

Posluženje

Pašteta od patlidžana odlično ide sa tostom, prepečenim raženim hlebom, a stari dobri uštipci su stvoreni za nju. Veoma lepo se slaže i sa dobarim roštiljem. Što se mene tiče brusketi sa belim lukom i ovaj fantastičan namaz su idealna kombinacija. Toliko dobra da se uvek „razvalim“ od te klope.

Foto: Shutterstock

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar