Čačanke su vrsne domaćice. A tek one koje žive na selu, od njih treba učiti. Jedna od njih, Mira Minović iz Katrge je za našu redakciju spremala gulaš po sopstvenom receptu. I priznajemo, bili smo oduševljeni ukusom.

Ona je na pročevlju, u staroj kućici pripremala ovaj sjajan specijalitet. Mirin suprug je lovac, pa bi bilo logično da sprema ovaj ukusan gulaš od divljači, ali ipak nije tako bilo.

„Ovo je juneće meso, jer mi isključivo u kući koristimo tu namirnicu zbog dece i zdrave ishrane“, počinje priču Mira i izlaže postupak pripreme ovog ukusnog jela – koje pravi paralelno sa još jednim.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

„Na pročevlju u staroj kućici kuvamo gulaš u kotliću, ali i još jedan specijalitet u zemljanom loncu. Kotlić je rezervisan za juneće meso, a stari lonac za buku“, priča naša sagovornica.

Na naše pitanje šta je to buka, Mira objašnjava da je u pitanju svinjska džigerica pomešana sa raznim povrćem.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„To je verovatno turcizam, za koji mladi i ne znaju. Neki džigericu zovu pržom, ali mi malo stariji koristimo termin buka“, kaže Mira koja nam je „buku“ pripremila dok se u kotliću kuvao gulaš.

„Gulaš se kuva na pročevlju do četiri sata, a s vremena na vreme se meša, jer emajlirana posuda ne zagoreva“, objašnjava domaćica i dodaje da je emajl zdrav, ali mora da se vodi računa, ukoliko se malo ogrebe zna da bude opasan po zdravlje… Napominje da je neophodna tiha vatra da bi jelo bilo kuvano, a ukus savršen. 

Pročitajte još:

Pratimo šta sve dodaje od sastojaka.

„U gulaš se stavlja skoro sve iz bašte, ali naglašavam da ništa od onoga što uzgajamo ne prskamo. Luk crni i beli, paradajz, papriku, paškanat, celer, šargarepu i bosiljak“, priča Mira.

Upitana da li se dodaje crno vino ona kaže da njen muž, kada priprema od divljači ovaj specijalitet, stavlja belo. Tajna njenog recepta je kockica šećera, jer se meso rasperjani pa bude mekano i lepo.

Pročitajte još:

Kada je meso i povrće bilo dovoljno kuvano, Mira ukazuje da je neophodno zapržiti gulaš.

„Ovo ne volim često da radim. U plehani tanjirić sam stavila malo aleve paprike i brašna da bi bio lepši ukus, a inače alevu papriku izbegavam“, kaže Mira. Ovu mešavinu začina i brašna je podelila za gulaš i buku kako bi pokupila masnoću.

Sagovornica portala Nova.rs dodaje da, pored pomenutih namirnica koristi mleveni i biber u zrnu i lovorov list.

„Lorber svake godine donosim sa mora, oberem ga na grani. A sada je vreme da probamo gulaš“, zaključila je naša domaćica. A ako se gulaš kuvao četiri sata – mnogo manje je bilo potrebno da u kotliću ne ostane ništa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar