Mesne konzerve su za mnoge vojnike bile simbol jelovnika u JNA, međutim recept za gulaš-paprikaš mogao bi i drugima da zazvuči primamljivo - bilo da imaju neke konzerve s kojima ne znaju šta će, bilo da nemaju vremena za pripremu pravog gulaša.
Među receptima za pripremanje jela u JNA našao se legendarni čorbasti pasulj, ali i jelo koje bi moglo da olakša kuvanje modernim domaćicama. U pitanju je gulaš-paprikaš koji se brzo i jednostavno pravi od mesnih konzervi i sastojaka koje svako ima u kuhinji.
Konzerva goveđeg gulaša
Konzerva svinjskog paprikaša
Mast ili ulje
Crni luk
Šargarepa
Koncentrovani sok od paradajza
Brašno pšenično tip 800
Paprika u prahu
Peršunov list
Lovorov list
So, biber, šećer, suvi začin
U zagrejanu masnoću dodati sitno iseckan crni luk i na kolutove isečenu šargarepu, malo propržiti pa dodati brašno i sve pržiti dok blago ne porumeni.
Zatim dodati papriku u prahu i dodatak jelima, podliti vodom oko 0,5 l po osobi i sve zajedno kuvati 15-20 minuta od momenta proključavanja.
Onda dodati sok od paradajza, malo šećera, lovorov list i odmah zatim mesne konzerve. Sve zajedno kuvati oko pet minuta. Isključiti ringlu, po potrebi dosoliti, dodati mleveni biber i sitno seckan peršunov list.
Služiti uz testeninu, pirinač, pire.
***
Bonus video: Domaćinske Priče: Posni gulaš od povrća sa leblebijama
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare