gulaš
Gulaš; Foto: FotoFoodTeam / Foodies / Profimedia

Mesne konzerve su za mnoge vojnike bile simbol jelovnika u JNA, međutim recept za gulaš-paprikaš mogao bi i drugima da zazvuči primamljivo - bilo da imaju neke konzerve s kojima ne znaju šta će, bilo da nemaju vremena za pripremu pravog gulaša.

Među receptima za pripremanje jela u JNA našao se legendarni čorbasti pasulj, ali i jelo koje bi moglo da olakša kuvanje modernim domaćicama. U pitanju je gulaš-paprikaš koji se brzo i jednostavno pravi od mesnih konzervi i sastojaka koje svako ima u kuhinji.

Sastojci

Konzerva goveđeg gulaša

Konzerva svinjskog paprikaša

Mast ili ulje

Crni luk

Šargarepa

Koncentrovani sok od paradajza

Brašno pšenično tip 800

Paprika u prahu

Peršunov list

Lovorov list

So, biber, šećer, suvi začin

Priprema

U zagrejanu masnoću dodati sitno iseckan crni luk i na kolutove isečenu šargarepu, malo propržiti pa dodati brašno i sve pržiti dok blago ne porumeni.

Pročitajte još:

Zatim dodati papriku u prahu i dodatak jelima, podliti vodom oko 0,5 l po osobi i sve zajedno kuvati 15-20 minuta od momenta proključavanja.

Onda dodati sok od paradajza, malo šećera, lovorov list i odmah zatim mesne konzerve. Sve zajedno kuvati oko pet minuta. Isključiti ringlu, po potrebi dosoliti, dodati mleveni biber i sitno seckan peršunov list.

Služiti uz testeninu, pirinač, pire.

***

Bonus video: Domaćinske Priče: Posni gulaš od povrća sa leblebijama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare