Kada su svečari, na gotovo svakoj trpezi nađe se ovo pikantno i ukusno jelo sa zanimlivim imenom. Urnebes salata! Da, ime mu je vrh, ali prezime („Salata“) vrlo neprikladno. Jer to i nije salata.
Možda prilog uz pečenje ili dodatak roštilju?
Meze kad se popije neka više ili izjutra – namaz na vruću lepinju, a protiv mamurluka?
Da. Sve to i još mnogo toga. Ali salata!? Elem, šta reći. Totalni urnebes. Kao što samo ime kaže.
500 gr kravljeg ili ovčijeg punomasnog tvrdog sira (sjenički npr.)
4 kašike ulja
2 kašičice slatke aleve paprike
2 kašičice tucane ljute paprike
4-5 čena belog luka
Izmrviti sir, pa ga još viljuškom sitniti i gnječiti dok ne postane kremkast. Sipati ulje i kroz presu istisnuti beli luk dobro izmešati. Dodati slatku alevu i ljutu tucanu papriku i nastviti mešati i gnječiti sir, sve dok ne nestanu bele grudvice i sav sir ne dobije ujednačenu crvenkastu boju.
Formirati željeni oblik, dekorisati i ostavitu da se pre jela, dobro ohladi.
Urnebes veoma lepo izgleda kada ga poslužite kao kugle sladoleda. Lepo se slaže uz pečenje ili roštilj, a možete ga mazati na sveže lepinje, tostiran hleb ili na bruskete sa belim lukom.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare