Urnebes, Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Kada su svečari, na gotovo svakoj trpezi nađe se ovo pikantno i ukusno jelo sa zanimlivim imenom. Urnebes salata! Da, ime mu je vrh, ali prezime („Salata“) vrlo neprikladno. Jer to i nije salata.

Možda prilog uz pečenje ili dodatak roštilju?

O autoru:

Meze kad se popije neka više ili izjutra – namaz na vruću lepinju, a protiv mamurluka?

Da. Sve to i još mnogo toga. Ali salata!? Elem, šta reći. Totalni urnebes. Kao što samo ime kaže.

Sastojci

500 gr kravljeg ili ovčijeg punomasnog tvrdog sira (sjenički npr.)

4 kašike ulja

2 kašičice slatke aleve paprike

2 kašičice tucane ljute paprike

4-5 čena belog luka

Priprema

Izmrviti sir, pa ga još viljuškom sitniti i gnječiti dok ne postane kremkast. Sipati ulje i kroz presu istisnuti beli luk dobro izmešati. Dodati slatku alevu i ljutu tucanu papriku i nastviti mešati i gnječiti sir, sve dok ne nestanu bele grudvice i sav sir ne dobije ujednačenu crvenkastu boju.

Još recepata Majstora amatera:

Formirati željeni oblik, dekorisati i ostavitu da se pre jela, dobro ohladi.

Posluženje

Urnebes veoma lepo izgleda kada ga poslužite kao kugle sladoleda. Lepo se slaže uz pečenje ili roštilj, a možete ga mazati na sveže lepinje, tostiran hleb ili na bruskete sa belim lukom.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare