Lilijana Kavani i Šarlota Rempling Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Ako je nešto obeležilo start 80. Venecijanskog filmskog festivala onda to nije bio žiri, koji je podržao štrajk u Holivudu, niti film "Commadante", već dve legende kinematografije. A bile su to sinoć na Mostri rediteljka Lilijana Kavani i glumica Šarlota Rempling.

Naime, doajenka glumišta Šarlota Rempling došla je u Veneciju, na otvaranje festivala kako bi uručila priznanje za životno delo – Zlatni lav rediteljki s kojom je radila na filmu koji joj je obeležio karijeru – „Noćni portir“.

Jer, britanska glumica je bila nezaboravna protagonistkinja revolucionarnog filma Lilijane Kavani „Noćni portir“ iz 1974. godine. Igrala je Remlingova damu koja je preživela pakao koncentracionog logora, da bi potom saznala da njen bivši mučitelj i ljubavnik, kojeg igra veliki Dirk Bogard radi kao portir u hotelu u posleratnom Beču.

Otuda i ne čudi što je Šarlota Rempling izašavši na scenu kazala:

Lilijana Kavani i Šarlota Rempling Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Moglo bi se reći da je Lilijanu Kavani i mene definisao „Noćni portir“. Lilijana Kavani je, dok je stvarala film imala na umu reči žene, preživele iz Aušvica, koja nikada nije mogla da oprosti svojim otmičarima – jer su je naterali da preživi svoju mračnu stranu.

Šarlota je pomenula i ogroman opus Kavanijeve, zaključivši:

Od ranih šezdesetih godina, Kavanijeva nas je terala da se suočimo sa lepim, ružnim i nerazrivim.

Lilijana Kavani i Šarlota Rempling Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Kad je Lilijana izašla na scenu da iz ruku Remplingove primi Zlatnog lava za životno delo bila je dočekana s ovacijama. Međutim, odmah je sineastkinja primetila da je prva žena 80. izdanja Venecijanskog filmskog festivala koja je nagrađena Zlatnim lavom za životno delo.

A to nije baš fer. Postoje žene scenaristkinje i rediteljljke koje rade jednako dobro kao i muškarci. Ako malo razmislite o tome, neophodno nam je dati mogućnost da budemo viđene. Mislim da bi festival trebalo da razmisli o tome. Trebalo bi da uzmu u obzir činjenicu da žene mogu da prave filmove. Postoji neravnoteža i nadam se da je ovo početak promene.

Lilijana Kavani i Šarlota Rempling Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Osim što je ovenčana Zlatnim lavom, Lilijana Kavani, kojoj je 90 godina, danas će održati masterklas na Mostri, a takoće će u Veneciji biti, doduše van konkurencije, prikazan i novi film „The Order of Time“, svojevrsna meditacija o vremenu zasnovan na knjizi italijanskog fizičara Karla Rovelija.

Bonus video: Sarajevo film festival otvaranje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar