Foto: Adligat

Vikimedija Srbije je u saradnji sa Udruženjem za umetnost, kulturu i međunarodnu saradnju Adligat realizovala projekat Vikipedijanac stažista koji je trajao dva meseca i oborio dosadašnje rekorde za ovu vrstu aktivnosti – postavljeno je skoro 1.400 datoteka na Vikimedijinu ostavu, što je najveći broj oslobođenih datoteka u okviru stažiranja do sada, a napisano je i 12 novih članaka, a 38 je ilustrovano.

Udruženje „Adligat“ se sastoji od Biblioteke Lazić, Muzeja srpske književnosti, Muzeja knjige i putovanja i Doma legata. Biblioteka Lazić postoji od 1882. godine i najtrajnija je srpska porodična biblioteka. Muzej srpske književnosti predstavlja raznorazne materijale o srpskim književnicima, književnim delima, književnoj kritici itd. Muzej knjige i putovanja na unikatan način predstavlja razvoj i značaj knjige kroz istoriju i kroz različite delove sveta. Dom legata se sastoji od više od 110 legata znamenitih porodica i pojedinaca.

Vikipedijanka stažistkinja, Jelena Latov Papić, je tokom ovog projekta napisala 12 novih članaka, 2 su dopunjena, dok je 38 ilustrovano. Na Vikimedijinu ostavu je postavljeno, do sada najveći broj datoteka u odnosu na prethodna stažiranja, čak 1.375 datoteka! Među ovim datotekama se nalazi i 5 značajnih kataloga i spisa.

Ovim datotekama se pruža jedinstven uvid u istorijske diplomatske posete i važne trenutke u istoriji Jugoslavije, fotografije naših znamenitih ličnosti kao što su Svetlana Bojković, David Albahari, Ester Bajer, Ante Ilić, Ivan Bekjarev, kralj Milan Obrenović, Miloš Crnjanski, Pavle Vuisić, Laza Kostić i mnogih drugih, te njihovih legata.

Svetlana Ceca Bojković Foto: Adligat

Posebno se izdvaja kolekcija fotografija iz Egipta, fotografije muzeja, grobnica, piramida (ali i njihovih unutrašnjosti), te svakodnevnog života modernog Egipta.

– Cilj Adligatovih aktivnosti je da što više znanja pružimo ljudima, i zato je nama saradnja sa Vikimedijom prioritet. Ovo je već treći put da se stažiranja organizuju u Adligatu. Planiramo oslobađanje desetine hiljada dokumenata i fotografija. Veoma smo zahvalni Gorani Gomirac, Vikimedijinoj menadžerki sa institucijama kulture, za kontinuiranu podršku i razumevanje – izjavio je Viktor Lazić, počasni predsednik Adligata.

Za Vikipediju je u okviru ovog projekta preuzeta celokupna digitalna baza o ambasadoru Stanetu Pavliču (1914-1996), jednom od najznačajnijih diplomata SFRJ sa izvanrednom građom o diplomatskim odnosima Jugoslavije i Indonezija, a pre svega o poseti Josipa Broza Indoneziji.

Vikipedijanac stažista deo je globalnog programa saradnje sa institucijama kulture GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums), koji se sprovodi u čitavom svetu skoro 10 godina. Ideja ovog programa je u dvosmernoj saradnji sa ustanovama kulture, kojima se dodeljuje iskusan urednik Vikipedije na određeni vremenski period, kako bi radio na uvećanju sadržaja viki projekata iz oblasti kulturno-istorijskog nasleđa. Podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja u Republici Srbiji.

Bonus video: Izložba pirotskih ćilima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar