Foto:Adligat

Ministar inostranih poslova Venecuele Ivan Hil Pinto posetio je izložbu filatelije „Putevima prijateljstva i filatelije – Srbija i Venecuela“, koju je organizovalo Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u saradnji sa Poštom Srbije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Na izložbi je prikazana najznačajnija i najveća zbirka venecuelanske filatelije u regionu koja se nalazi u Muzeju knjige i putovanja. Prikazan je celokupan razvoj venecuelanske filatelije od prvih maraka štampanih u 19. veku do novijih izdanja – oko 300 različitih maraka, ističe se u saopštenju.

Foto:Adligat

– Ovo je samo deo naše zbirke, pošto se u Adligatu nalazi oko 700 različitih venecuelanskih izdanja. Deo prikazanih maraka sakupio je Vlada Šestan, šef kabineta Josipa Broza i jugoslovenski ambasador, deo je pripadao Milanu Vukosu, ministru kulture, direktoru RTS-a i ambasadoru Jugoslavije u Venecueli, a deo je iz moje porodične zbirke – izjavio je Viktor Lazić, počasni predsednik Adligata.

Ministar Ivan Hil Pinto, navodi se, nije krio oduševljenje izložbom, koja je postavljena ispred konferencijske sale u kojoj je pred mnogobrojnim profesorima i studentima prava održao predavanje „Spoljna politika Bolivarske Republike Venecuele i društveni uticaj jednostranih prinudnih mera“.

– Nisam mogao da pretpostavim da ću ovako nešto videti u Beogradu – rekao je Hil Pinto, koji je naročito bio fasciniran poštanskim markama iz 1886. godine izdatim tokom Gvajanske krize, jedine na kojima je prikazana velika mapa Venecuele, kao i marke iz 1882, kada su uspostavljeni odnosi Кraljevine Srbije i Republike Venecuele.

Foto:Adligat

Na izložbi su prikazane i srpske poštanske marke, prva koja je štampana 1866. sa likom kneza Mihaila Obrenovića, marke iz doba kralja Milana i kralja Aleksandra Obrenovića, uključujući i one iz 1882. i marke kralja Milana sa greškom.

Autori izložbe su Viktor Lazić, Jovana Trajković, a srpske zbirke Jovan Ašler. Izložba je organizovana uz podršku ambasadora Venecuele u Srbiji NJ.E. Dimasa Alvarenga Guere i šefa Кatedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose Pravnog fakulteta profesora Branka M. Rakića.

Izložba venecuelanske i srpske filatelije na Pravnom fakultetu će biti postavljena do 1. avgusta 2023. godine.

Tokom posete ministra Hil Pinta, potpisan je sporazum o ukidanju viza i dogovoreno postavljanje biste Bolivaru u Beogradu i Tesli u Кarakasu, saopštili su iz Udruženja Adligat.

Bonus video: Viktor Lazić uživo iz Turske – mislio sam da ću s krevetom ispasti iz hotela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar