Ruggero Deodato Foto: Jean-Christophe VERHAEGEN / AFP / Profimedia

Kontroverzni italijanski reditelj Ruđero Deodato preminuo je danas u 83. godini, preneli su tamošnji mediji.

Reditelj Ruđero Deodato, najpoznatiji po „ozloglašenom“ horor filmu „Kanibal holokaust“, uticao je na generacije filmskih stvaralaca, od Olivera Stouna do Kventina Tarantina.

Italijanski reditelj poznat po svojim hororima ostvarenjima, zbog kojih je čak i krivično gonjen, bio je pre pet godina i gost Srbije.

Ruđero Deodato rođen je 1939. godine u Potenzi, u Italiji. Filmom je počeo da se bavi kao asistent čuvenog sineaste Roberta Roselinija. Karijera mu kreće uzlaznom putanjom nakon velikog uspeha filma „Đango“ (1966), na kojem je radio kao reditelj druge ekipe. Samo 11 godina kasnije režira svoj film „Poslednji kanibal na svetu“, koji je odlično prošao zbog čega nastavlja da se bavi sličnom tematikom. I 1980. godine režira „Kanibal holokaust“, jedan od najozloglašenijih i najbrutalnijih filmova u istoriji kinematografije.

Ovaj naslov toliku je buru izazvao u svetskoj javbnosti da je bio zabranjen u više od 50 zemalja. Samo nekoliko dana nakon premijere u Italiji, originalnu kopiju filma zaplenila je italijanska policija, a Deodato je uhapšen pod optužbom da je širio razvrat, a čak su mu „stavili na vrat“ i optužbe da je odgovoran za ubistvo, nakon što je italijanska štampa pisala kako su neke scene ubistva u „Kanibalu holokaustu“ bile stvarne…

Ruggero Deodato Foto: Nicole Kubelka / Zuma Press / Profimedia

Deodato je baš zbog ovog filma dobio nadimak „Gospodin ljudožder“, a braneći pre nekoliko godina scene mučenja i ubistva životinja u tom kontroverznom ostvarenju italijanski sineasta je istakao za „Gardijan„:

– Dok sam odrastao, dosta sam vremena proveo na selu gledajući kako životinje bivaju ubijane. A smrt životinja, iako nepodnošljiva, uvek se dešavala i nastavljaće da se dešava.

Dodao je Deodato kako je film bio inspirisan stanjem u Italiji, i iskustvima ove zemlje s terorizmom tokom sedamdesetih godina 20. veka.

– Bilo je to vreme Crvenih brigada. Svake večeri biste na televiziji gledali scene ubistava…

Potpisao je i ostvarenja „Kuća na kraju parka“, „Pljačkaši Atlantide“, „Pakao uživo“ i „Kampovanje užasa“.

Pre pet godina bio je specijalni gost našeg festivala „Dead Lake“, jer je bio laureat nagrade „Bela Lugoši“, a takođe je prikazan njegov film „Balada“.

Poslednji film „Deathcember“ snimio je 2019. godine.

Bonus video: Horor filmovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare