Foto: Prirodnjački muzej

Izložba „Biljka kao začin. U carstvu boja, mirisa i ukusa” biće otvorena u petak, 15. decembra u 14 časova, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Кalemegdanu.

Ova izložba jedinstvena je naučno-estetska sinteza interdisciplinarnih znanja čiji simbolični koren čini biologija dok se u njenoj metaforičnoj krošnji prepliću istorija, etnologija, antropologija, umetnost, gastronomija i druge naučne i kreativne discipline. Autorsko delo dr Uroša Buzurovića, ova izložba predstavlja autentični senzorijum u slavu začinskih biljaka, koji posredstvom mirisa, ukusa i dodira vodi posetioca u svet čudesnih moći začina kojima su ispisane neke od najuzbudljivijih stranica ljudske istorije.

Dr Uroš Buzurović autor izložbe Biljka kao začin na terenu Foto: Prirodnjački muzej

U pravom vatrometu boja i kaleidoskopu oblika 39 začinskih biljaka, smeštena je ova kompleksna, a prijemčiva izložba koja nas upoznaje sa biološkim poreklom i istorijatom začina, njihovim uticajem na velika geografska otkrića, političke i ekonomske uspone i padove.

Publika će imati priliku da sazna više o mitovima, predanjima i verovanjima vezanim za začine, ali i o njihovoj ključnoj ulozi u gastronomiji. Maštovita postavka, čiji dizajn potpisuju Anja Marčetić i Biljana Sovilj, ima naročitu mirišljavu i taktilnu dimenziju, koja omogućava posetiocu da oseti aromu i strukturu začinskih biljaka, kako onih egzotičnih, tako i onih koje rastu na tlu naše zemlje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na otvaranju izložbe će govoriti prof. dr Snežana Pajović, direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ i predsednica Upravnog odbora Prirodnjačkog muzeja, Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja, i dr Uroš Buzurović, kustos Prirodnjačkog muzeja.

Izložbu, koja će biti otvorena do juna 2024. godine, prati reprezentativni katalog koji autorski potpisuju dr Uroš Buzurović i dr Aleksandra Maran Stevanović, kao i niz različitih programa namenjenih publici svih uzrasta.

Bonus video: Kako se gleda izložba fotografija Darka Dangubića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar