Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia; LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia;Supplied by LMK / Landmark / Profimedia; Sam Santos / Shutterstock Editorial / Profimedia

Veštačka inteligencija, striming servisi i povećanje minimalnih plata biće među ključnim pitanjima na stolu kada SAG-AFTRA i najveći holivudski poslodavci sednu danas na prve formalne pregovore otkako je sindikat glumaca stupio u štrajk 14. jula.

Pregovori su usledili nakon nagodbe koju je AMPTP postigao prošle nedelje sa Savezom scenarista nakon 148 dana štrajka. Predsednica SAG-AFTRA Fren Drešer upozorila je da glumci imaju mnogo potreba.

– Srećni smo da je VGA postigla dogovor, ali ne odgovara svima sve. Radujemo se nastavku pregovora – rekla je Fren.

Sindikat holivudskih scenarista i pisaca, i 11.500 članova odobrili su novi ugovor sa studijima, vraćajući holivudsku filmsku industriju bar delimično u normalu nakon što je bila mesecima potpuno paralisana. Novi, trogodišnji ugovor podrazumeva povećanje plata piscima, ali i zaštitu njihovih autorskih dela kad je u pitanju upotreba veštačke inteligencije.

Foto: Giles Harrison/London Entertainment / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mnogi omiljeni američki TV serijali, kao što su „The Handmaid’s Tale“, „Hacks“, „Severance“, „Yellowjackets“, „Stranger Things“ ili „Abbott Elementary“ nisu emitovani. Nakon gotovo pet meseci danas su se konačno otvorile kancelarije za scenariste serija poput „Grey’s Anatomy“, „Criminal Minds: Evolution“, „9-1-1“, kao i „Family Guy“ i „Simpsonovi“. Takođe, tokom ove nedelje radiće se na scenarijima za „The Sex Lives of College Girls“, „Young Sheldon“…

Za HBO, sada su glavni prioriteti – „Beli lotos“, „Euforija“ i „The Last Of Us“. Rad na scenarijima za sve tri serije trebalo je da počne neposredno pre ili tokom štrajka VGA za planirane premijere 2024.

Tokom protekle nedelje, nakon što je okvirni dogovor postignut, a štrajk scenarista okončan, nastao je potpuni haos u studijima. Prema pisanju „Deadline“ magazina, iako su se svi pripremali mesecima, delovalo je da je dogovor postignut iznenada. Planovi za početak rada na scenarijima još uvek se sprovode jer se ne zna šta će biti sa pregovorima sa glumcima, a samim tim i početkom snimanja i produkcije.

Emitovane serije već mesecima kasne sa svojim redovnim rasporedom. Mreže pokušavaju da što više epizoda svoje najpopularnije serije emituju što je pre moguće, kako bi se poklopilo sa otvorenim sobama za scenariste ali i snimanjima kada se postigne dogovor sa glumcima. Uopšteno govoreći, novim serijama će biti potrebno malo duže da otvore sobe za pisce jer prvo treba da popune zahtevani broj osoblja, a takođe moraju da uzmu u obzir dužu pretprodukciju, uključujući kasting i izgradnju scene. Nastalao je potpuno ludilo, piše „Deadline“ jer hiljade TV pisaca traži posao nakon okončanog štrajka, stvarajući veoma konkurentnu sezonu.

Bonus video: Šta je iza štrajka u Holivudu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar