Štrajk u Holivudu Foto:REUTERS/Mike Blake

Nakon gotovo pet meseci završen je štrajk holivudskih scenarista i dramskih pisaca.

Sindikat holivudskih scenarista i pisaca, i 11.500 članova odobrili su novi ugovor sa studijima, vraćajući holivudsku filmsku industriju bar delimično u normalu nakon što je bila mesecima potpuno paralisana.

Posle višemesečnih teških pregovora i nepuna dva dana nakon što je najpre postignut „privremeni“ sporazum sa čelnicima najvećih holivudskih studija, striming servisa i produkcijskih kompanija, upravni odbori Udruženja pisaca Amerike i pregovarački odbor glasali su za prihvatanje sporazuma.

I saopštili su noćas da je štrajk, kojem je pridružilo više od 15 hiljada članova udruženja završen i da će pisci moći da se vrate svom poslu već danas, preneli su svetski mediji. Novi, trogodišnji ugovor podrazumeva povećanje plata piscima, ali i zaštitu njihovih autorskih dela kad je u pitanju upotreba veštačke inteligencije.

Štrajk holivudskih pisaca i scenarista počeo je još 2. maja, jer su tvorci popularnih TV i filmskih ostvarenja bili nezadovoljni platama, ali i upotrebom veštačke inteligencije u filmskoj industriji. U međuvremenu su u štrajk stupili reditelji, ali su vrlo brzo postigli dil sa studijima, ali onda su na ulice izašli glumci. I članovi Udruženja filmskih glumaca (SAG/AFTRA) započeli su 13. jula štrajk kojem se, međutim, još uvek ne nazire kraj. Čak su najavili i novi – ali ovoga puta ne uperen protiv holivudskih studija, već industrije video igara.

Štrajk pisaca u Holivudu Foto:Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Ovo je bio najduži štrajk u Holivudu u poslednjih nekoliko decenija. Scenaristi i dramski pisci su štrajkovali osam puta, a od toga su sedam puta uspeli da se izbore za svoja prava, kazuju istorijski podaci. A zbog ovog najnovijeg “spora” mnogi omiljeni američki TV serijali, kao što su “Billions”, “The Handmaid’s Tale”, “Hacks”, “Severance”, “Yellowjackets”, “The Last of Us”, „Stranger Things“ ili „Abbott Elementary“ nisu emitovani. I nakon gotovo pet meseci neke od emisija ponovo će biti u etru. Tako je Bil Maher, domaćin serijala „Real Time“ koja se emituje na kanalu HBO najavio da će nove epizode početi da se emituju već u petak. Gotovo polugodišnji štrajk koštao je, kako je preneo BBC, američku ekonomiju više od pet milijardi dolara.

Bonus video: Šta je iza štrajka u Holivudu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar