Predstava "Vatre" JDP Foto:Nebojša Babić

Komad “Vatre” Margerit Jursenar, zajednički projekat Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra iz Barselone, u adaptaciji Marije Velasko i u režiji Karme Portačeli, premijerno će biti izveden u četvrtak, 2. februara, u 20 časova na Sceni „Ljuba Tadić“. 

– Prvi put sam u Beogradu i izuzetno kvalitetno smo radili, glumci su fenomenalni, ceo tim je odličan i drago što učestvujem u ovoj produkciji – rekla je rediteljka Karma Portačeli, umetnička direktorka Nacionalnog teatra iz Barselone, koja je svakog saradnika poimence pomenula.

Tamara Vučković i Karma Portačeli Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ona je dodala da je po projektu zadato da se rade klasični mitovi i odmah joj je, kako je rekla, na um pala knjiga „Vatre“ s idejom da je obrade na nov, savremen način, na temu ljubavi.

– Jedina prava revolucija 20. veka je feminizam i posle dužeg perioda, 1957. godine, od kada je delo napisano, Marija Velasko mu daje novo tumačenje. Ovo je divna mitološka priča, upisana u mnoge antičke tragedije – istakla je Portačeli.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan, dvoje glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mićalović je rekla da je prvi put u pozorištu radila sa kolegama iz inostranstva i pitala se kako će to da funkcioniše, a vremenom se pokazalo da rediteljka potpuno razume nijanse u glumi tako da jezička barijera nije postojala, što je bilo potpuno nestvarno.

– Mi smo se i te kako bavili mitovima u JDP, tako da mi je izazov i sada, jer ništa bolje nismo izmislili od Grka koji su i izmislili pozorište koje traje i danas. Jako dobro smo se svi razumeli, napravili smo svoje jezičke kovanice na srpsko – katalonsko – engleskom, pa se nije znalo kojim jezikom pričamo. Igram Fedoru i Mariju Magdalenu koja ima repliku: „Onaj koji ništa ne zna, taj ništa i ne voli“. Mnogo sam naučila i zavolela tokom ovog procesa – ispričala je Milena Vasić.

Nataša Tapušković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za Natašu Tapušković, kako je istakla, saradnja sa ljudima sa drugog govornog područja tražila je da duboko intuitivno sve radite, posebno kada je reč o ljubavi.

– Prva lirska pesnikinja Sapfo koju igram nije mit, nego je postojala i u ovoj drami je transcedentno prešla u psihoterapeuta da pomogne svojim iskustvom da razumemo ovaj svet – izdvojila je Tapušković.

Predstava „Vatre“ JDP Foto:Nebojša Babić

Iako nije želela da priča, Marija Velasko je ipak razjasnila kako će izgledati predstava „Vatre“:

– Jursenar je napisala knjigu kao svoj lični dnevnik, osim novela ima poezije, aforizama, svi stilovi. Ja sam se trudila da zadržim taj kolaž, salatu od drame. Glavna priča je između Margerit i Sapfo, a delo je nastalo posle jedne ljubavne krize Jursenar i koncipirano je kao dijalog između njih dve. I ona traži pomoć u mitovima, u mediteranskom svetu. U ovom romanu mitologija pomaže da se govori o savremenim temama i danas je isto tako, samo što je 2023. godina.

Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo. Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

Predstava „Vatre“ JDP Foto:Nebojša Babić

Predstava je deo velikog projekta “Katastrofa“ Unije teatara Evrope u kome se u koprodukcijama udružuje 15 najznačajnijih teatarskih kuća, koji je nastao tokom pandemije koronavirusa. U perodu od godinu dana biće realizovano sedam koprodukcija koje će biti izvedene na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal) u februaru 2023. godine.

Bonus video: Milan Marić u „24“ minuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar