Otvaranje Filmskog festivala u Karlovim Varima Foto:Michal Cizek / AFP / Profimedia

Filmski festival u Karlovim Varima vratio se sinoć nakon pandemije na velika vrata spektakularnom ceremonijom otvaranja, vatrenim šouom i ostvarenjem "Superheroji" Paola Đenovezea. Nakon prošlogodišnjeg petostrukog trijumfa "Strahinje Banovića" Stefana Arsenijevića i filmova Tee Lukač, Ivana Bakrača i Ivana Ikića, festival ponovo prikazuje srpske filmove i koprodukcije.

Na glavnom umetničkom događaju u Češkoj do 9. jula biće prikazano 160 filmova iz celog sveta u 13 programskih celina, dok se u Glavnom takmičarskom programu, u trci za osvajanje prestižnog „Kristalnog globusa“, nalazi 12 novih filmskih ostvarenja.

Spektakl je, kako prenosi „Varajeti“, ipak ostao u senci osećaja velikog gubitka i odavanja počasti umetničkoj direktorki festivala Evi Zaoralovoj, briljantnoj češkoj filmskoj kritičarki, intelektualki i nosiocu medalje Viteza kulture i umetnosti, koja je umrla u martu.

– Malena, plavokosa sila prirode bila bi oduševljena kada bi videla ovaj trijumfalni povratak publike, zvezda i prepunog kalendara projekcija. Želimo da se zahvalimo Evi za sve što je učinila za nas i za festival – rekao je predsednik Jirži Bartoška.

Otvaranje Filmskog festivala u Karlovim Varima Foto:Michal Cizek / AFP / Profimedia

Evi u čast priređen je omaž praćen projekcijom filma „La strada“ Federika Felinija (1954), koji je upravo ona prevela s italijanskog na češki za svojevremeno prikazivanje na festivalu.

Nakon prošlogodišnjeg petostrukog trijumfa „Strahinje Banovića“ Stefana Arsenijevića i zapaženih nastupa filmova Tee Lukač, Ivana Bakrača i Ivana Ikića festival u Karlovim Varima ponovo prikazuje srpske filmove i koprodukcije.

medjunarodni filmski festival u Karlovim Varima, Karlovi Vari, film Banović Strahinja, reditelja Stefana Arsenijevića osvojio je glavnu nagradu
Foto: Promo

U novoustanovljenom takmičarskom programu „Proksima“, koji je zamenio tradicionalni i dugi niz decenija izuzetno važan program Istočno od Zapada, svetsku premijeru imaće dokumentaristički triler „Još jedno proleće“ Mladena Kovačevića, tematski vezan za epidemiju velikih boginja u Jugoslaviji 1972. godine. U istom programu, kao manjinska srpska koprodukcija (producentska kuća „Sense“ Milana Stojanovića) biće predstavljen i većinski hrvatski debitantski film „Stric“ Davida Kapaca i Andrije Mardešića, u kojem glavnu ulogu ima Predrag Miki Manojlović.

Film Stric
Predrag Miki Manojlović u filmu Stric Foto: Eclectica/Promo

U zvaničnom programu je još jedno domaće ostvarenje – „Heroji radničke klase“ reditelja Miloša Pušića. Film koji je svetsku premijeru imao na Berlinskom festivalu, u Češkoj će biti deo programske celine „Horizonti“. Pušićev film biće prikazan u istom programu u kome i aktuelna ostvarenja Skolimovskog, Striklanda, Kotea, Džordža Milera, Ostlunda, Đenovezea, Dresena, Loznice, Čan-Vuk Parka, Rut Bekerman…

Heroji radničke klase Foto: FEST/Promo

U istom festivalskom programu biće prikazana i manjinska srpska koprodukcija „Brana“ (The Dam) u režiji Alija Čerija. Oba filma su nastala uz podršku Filmskog centra Srbije. Treća manjinski srpska koprodukcija („Balkanik medija“) je većinsko australijsko-britanski film „Nećeš biti sama“ Gorana Stolevskog, britanskog autora rodom iz Makedonije.

Otvaranje Filmskog festivala u Karlovim Varima Foto:Michal Cizek / AFP / Profimedia

Ovogodišnje „Kristalne globuse“ za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji slavni češki glumac i profesor Jirži Bartoška uručiće ove godine australijskom glumcu Džefriju Rašu i njegovom portorikansko-američkom kolegi Benisiju del Toru. Njima u čast biće prikazani i filmovi: „Kraljev govor“, „Sjaj“, „Reptil“, „Trafiking“ i „Uobičajeni sumnjivci“.

Posebno je najavljen i dokumentaristički esej „Linč/Oz“ Aleksandra O. Filipa u kojem se istražuje uticaj filma „Čarobnjak iz Oza“ na rad jednog od najoriginalnijih svetskih stvaralaca – reditelja Dejvida Linča. Biće prikazana i specijalna projekcija američko-izraelskog filma „Nulti jun“ Džejka Paltroua, snimljen inače u Ukrajini pre ovih najnovijih događaja, u kojem se istražuje zloglasno suđenje Adolfu Otu Ajhmanu, arhitekti masovnog istrebljenja Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Bonus video: Robertu Benjiniju uručena nagrada za životno delo na festivalu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar